Доступність посилання

ТОП новини

Вивезення фресок Бруно Шульца ізраїльськими представниками з України – крадіжка


Вивезення фресок Бруно Шульца ізраїльськими представниками з України – крадіжка

Львів, 5 червня 2001 – У травні троє працівників інституту «Яд Вашем» приїжджали в Дрогобич для того, аби ознайомитися з історією голокосту в цьому реґіоні. Оглянувши фрески відомого письменника й художника Бруно Шульца, вони пояснили людям, які мешкають у квартирі (на стінах якої були фрески), що розписи потребують реставрації. За словами Бориса Возницького, з Єрусалима приїхали і реставратори, про що свідчить те, що фрески знято зі стіни професійно. Очевидно, ізраїльським гостям не довелося довго вмовляти господарів квартири – інвалідів, які за сто доларів дозволили демонтувати розписи. Директор Львівської картинної галереї Борис Возницький далі:

«Господар квартири – хвора людина – написав дарчу, яка, правда, не оформлена юридично, і вони з цими мальовидами виїхали. Юридично це порушення нашої митниці. Вони не мали права це випустити, не було жодного дозволу. Згідно з законами України, все, що створено до 45-го року, не підлягає вивезенню за межі України. Зараз розглянули закон про «все, що створено до 50-го року»… Йдеться про те, що наш уряд, міністерство закордонних справ повинні вимагати повернення цих речей, оскільки їх незаконно вивезено з України».

Генеральний консул республіки Польща у Львові Кшиштоф Савицький передав інформацію про вивезення розписів Бруно Шульца до міністерства закордонних справ Польщі, а звідти надіслано лист на ім’я міністра культури України, а також до ізраїльського уряду. З відповіді дізналися, що інститут «Яд Вашем» не є державною установою. Говорить генеральний консул Польщі у Львові Кшиштоф Савицький:

«Впродовж кількох місяців точилися інтенсивні переговори між міністерством культури України та Польщі про створення Музею Бруно Шульца. Вже було домовлено про реєстрацію і про кошти для відселення людей, і раптом стався сенсаційний випадок з вивезенням. Це все є досить дивно. Від самого початку, коли виявили фрески Бруно Шульца, панувала нездорова атмосфера. Польським журналістам не дозволили на них подивитися. Не зустрівся зі мною і мер Дрогобича. Я відчував, що щось з ними станеться, але не міг уявити, що в незаконний спосіб їх буде вивезено такою солідною організацією «Яд Вашем». Ця ситуація нагадує фантазії – такі, як колись описував Шульц. Я це просто називаю крадіжкою. Коли побачив фрески, звернувся з листом до міністерства культури Польщі, щоб окрім Польщі та України долучилися ще міністерства культури Німеччини та Ізраїлю… А тепер і не знаю – про музей Бруно Шульца говорити в минулому чи майбутньому…»

Як стало відомо, представники інституту «Яд Вашем» 6 червня знову мали приїхати до Дрогобича, одна, міська влада наказала мешканцям нікого не впускати в квартиру, оскільки там залишився ще один унікальний розпис Бруно Шульца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG