Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині триває гаряча дискусія щодо майбутнього генної інженерії та біотехнології


У Німеччині триває гаряча дискусія щодо майбутнього генної інженерії та біотехнології

Берлін, 7 червня 2001 – У Німеччині розгорнулася гаряча дискусія навколо питання про майбутнє генної інженерії та біотехнології. Поки депутати Бундестагу під час парламентських дебатів намагалися визначити межу дозволеного в генній інженерії, прем'єр-міністр федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Вольфґанґ Клемент домовився про імпорт з Ізраїлю клітин ембріонів людини для проведення медичних досліджень.

Щодо майбутнього генної інженерії позиції німецьких депутатів розійшлися. Цікавим є те, що розкол у ставленні до цієї проблеми відбувся не між окремими партіями, а всередині самих фракцій. Так, канцлер Німеччини соціал-демократ Ґергард Шредер звернув вагу на шанси, які несе з собою генна інженерія для пошуку засобу лікування хвороб, які досі вважали невиліковними. Водночас, категорично проти таких досліджень виступила Марґот фон Ренессе – також представниця соціал-демократів. Натомість, німецького канцлера підтримали ліберали, які зараз перебувають в опозиції.

Неоднозначне ставлення до проведення генних досліджень над клітинами ембріонів людини можна спостерігати не лише в Бундестазі, але й за його межами. Згідно з опитуванням, що його було проведено на замовлення газети «Більд», більшість респондентів, а саме 67 відсотків, за збереження заборони на дослідження ембріонів із метою досягти поступу в лікуванні раку. Водночас, 63 відсотки опитуваних вважають за доцільне проведення генетичних аналізів штучно заплідненої яйцеклітини перед її трансплантацією в утробу матері, щоб таким чином уникнути народження хворих дітей. Проти цього, однак, виступають представники Католицької церкви. Вони вважають, що проведення такого аналізу не етичне і що людина тим переступає межу дозволеного.

«Ніхто не може мати ґарантоване право на здорову дитину» – можна було почути днями від католиків у Німеччині. Кельнський архієпископ кардинал Йоахим Майснер застеріг від зловживання дослідженнями над клітинами ембріонів людини. На небезпеку того, що людські ембріони можуть використовуватися в майбутньому як біомаса, звернив увагу й голова Євангельської церкви в Німеччині Манфред Коук. Тим часом лідер християнських демократів Анґела Меркель запропонувала впровадити мораторій на будь-які дослідження над людськими ембріонами, поки не буде створено відповідної заокнодавчої бази. Рішення щодо майбутнього генної інженерії в Німеччині Бундестаг має ухвалити 2002 року, тобто після наступних парламентських виборів.

Науковці, втім, відхиляють можливість мораторію. Вони звертають увагу на те, що за межами Німеччини такі дослідження вже провадять і що Німеччина може безнадійно відстати в галузі генної інженерії. З огляду на це прем’єр-міністр федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Вольфґанг Клемент домовився про імпорт клітин людських ембріонів із Ізраїлю та співпрацю між боннськими генетиками та їхніми колегами з Хайфи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG