Доступність посилання

ТОП новини

Польща готується до візиту американського президента Джорджа Буша 15 червня


Польща готується до візиту американського президента Джорджа Буша 15 червня

Варшава, 7 червня 2001 – Польща готується до візиту президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша, який прибуде до Варшави 15 червня. Очікується, що візит цей стане початком таких американсько-польських відносин, які були б корисні для всієї Європи і не лише для неї.

Візит президента США до Варшави буде одноденним, але він має дати, як сподіваються політики, відповіді на багато питань, що стосуються не лише відносин з Польщею. Властиво, йдеться зараз про весь реґіон, зокрема, центральної Європи, та про його майбутнє. Сьогодні у Польщі цитують висловлювання високих вашингтонських чиновників, які окреслюють майбутній візит як початок нового етапу польсько-американських відносин, який мав би сприятливий вплив на розвиток подій у всій Європі й не тільки. Власне, ці два слова – «не тільки» – дають підставу проґнозувати, що в розмовах з президентом Александром Кваснєвським, прем’єром Єжи Бузеком американський президент, можливо, заторкне проблему Польщі як європейського форматора східної політики.

Від розмов президента Буша з президентом Кваснєвським та від акцентів, які буде в цих розмовах розставлено, може великою мірою залежати розвиток процесів у державах, які є найближчими сусідами Польщі. Нині аналітики пробують вгадати, в якому контексті буде згадано, наприклад, Україну – чи в звичному досі переліку Росія-Білорусь-та інші, чи, може, вона стане виділеною окремим рядком, що, звичайно ж, мало б величезне значення для визначення напряму її подальшого руху.

Отож, ті два короткі слова «не тільки» нині коментують по-різному. Вже відомо, що президент США на зустрічах з польськими політиками буде обговорювати питання розширення НАТО і побудови нової системи безпеки між союзниками. Окрім зустрічей з Александром Кваснєвським та Єжи Бузеком, Джордж Буш має намір виступити у Варшавському університеті, покласти квіти до могили Невідомого солдата та до пам’ятника повстанцям Варшавського ґетта.

Візит до Варшави глави найпотужнішої держави світу аналітики коментують як підкреслення з боку Вашингтона тієї ролі, яку виконує нині Польща в центарльній Європі, будучи зразком швидкого економічного розвитку. Візит американського президента також, на думку оглядачів, підносить значення Польщі як члена НАТО і як її посередника в процесі розширення Північноатлантичного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG