Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі розпочалася кампанія з виборів президента, які відбудуться 9 вересня


У Білорусі розпочалася кампанія з виборів президента, які відбудуться 9 вересня

Мінськ, 8 червня 2001 – Сьогодні в Білорусі розпочалося створення ініціативних груп, що збиратимуть як мінімум 100 тисяч підписів громадян за кожного кандидата в президенти. Сьогодні ж головний кандидат – нинішній президент Аляксандр Лукашенка – різко скритикував ОБСЄ за ідею підготувати незалежних спостерігачів на виборах в Білорусі та назвав керівника місії ОБСЄ в Мінську “провокатором”.

Лише цієї п’ятниці в Білорусі офіційно розпочалася передвиборна президентська кампанія, бо вчора нижня палата білоруських Національних зборів призначила вибори глави держави на 9 вересня, а вже наступної п’ятниці закінчується строк для створення ініціативних груп претендентів на посаду президента. Білоруська опозиція каже, що палата представників навмисно затягнула призначення дати виборів, аби позбавити часу опозиційних кандидатів.

Вже з 21 червня зареєстровані ініціативні групи почнуть збирати підписи громадян – кожному кандидатові треба мати мінімум 100 тисяч підписів. Збір підписів триватиме впродовж місяця, до 20 липня. А потім відбудеться реєстрація самих кандидатів.

Поки що висловили бажання балотуватися 13 претендентів. Окрім нинішнього президента Аляксандра Лукашенки, це так звана «опозиційна п’ятірка» найбільш відомих та популярних антипрезидентських політиків, що складається з колишнього прем’єр-міністра Михайла Чигіря, голови Федерації профспілок Білорусі Уладзіміра Ганчарика, екс-міністра оборони Павла Казловського, колишнього губернатора Гродненської області Сямйона Домаша та першого секретаря партії комуністів Сяргея Калякіна. Ще з опозиційних претендентів хочуть брати участь у виборах два лідери партій – Консервативно-християнської Білоруського народного фронту Зянон Пазьняк, який понад 5 років перебуває в політичній еміграції на Заході, та Ліберально-демократичної партії Сяргей Гайдукевич, а також два екс-депутати Верховної Ради Білорусі – Сяргей Антончик і Віктор Терещенко. Останніх двох усі вважають не дуже серйозними кандидатами, а ще два претенденти сприймаються просто з гумором – це скандальний дрібний бізнесмен з Гродно Валерій Леванєвський та керівник театру сатири «Христофор» Євген Крижановський.

Остання заява про бажання піти в президенти надійшла лише цього тижня від депутата нинішньої палати представників Наталі Машерової, доньки колишнього глави Білорусі – першого секретаря ЦК компартії республіки Петра Машерова, який загинув 1980 року, але й досі популярний в народі. Спостерігачі кажуть, що Машерова може скласти серйозну конкуренцію нинішньому президентові Аляксандрові Лукашенку.

Сам Лукашенка сьогодні в промові в верхній палаті парламенту – Раді Республіки – вперше офіційно заявив, що братиме участь у виборах. Президент наказав генеральному прокуророві, голові Центрвиборчкому та керівнику Верховного суду розробити «спільну програму дій у передвиборній кампанії».

«Сьогодні не лише навколо генерального прокруора опозиція та інші діячі нагнітають обстановку, але вже й навколо суддів. Вони ж чудово розуміють, що ці люди в президентській кампанії в випадку чого – а таких випадків буде багато – полізуть туди зі скаргами: і до генерального прокурора, і до судей. Треба встановити жорсткий пресинг і створити таку відповідну обстановку дику навколо них», – стверджує Аляксандр Лукашенка.

Він також висловив своє незадовлення з приводу вчорашнього виступу в програмі “Время” на російському телеканалі ОРТ глави місії ОБСЄ в Мінську Ганса-Георга Віка: «Не встигли призначити президентскі вибори – пішли оці пакості й провокації».

Після цієї заяви президент Білорусі запропонував провести секретне засідання верхньої палати парламенту. Віце-спікер Ради Республіки Михайло Авласєвіч пізніше розповів журналістам про виступ Аляксандра Лукашенки:

«Йшлося про роботу всіх органів влади заради збереження цієї стабільності та збереження ситуації, яка є зараз, щоб не дати її підірвати певним силам. В принципі він сказав, що буде брати участь в цій президентській кампанії, не залишиться в стороні від неї. Йшлося й про те, щоб вибори пройшли демократично, щоб їх було визнано, щоб народ одержав нового президента», – повідомив Михайло Авласєвич, віце-спікер верхньої палати білоруських Національних зборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG