Доступність посилання

ТОП новини

Початок велосипедної ери


Початок велосипедної ери

Вільнюс, 8 червня 2001 — Cьогодні, в п'ятницю, у Вільнюсі почалася акція "Їдь на оранжовому". Віднині кожний, хто побажає, може в межах старого міста безплатно їздити на оранжових велосипедах, які придбало вільнюське самоврядування з метою поширити серед городян користування цим екологічним видом транспорту.

Можна сказати, взимку мешканці Вільнюса не користуються лижами, а влітку – велосипедами. Попередній прем’єр-міністр, Андрюс Кубілюс, представник партії литовських консерваторів, минулого року подав вільнюсцям приклад, по вікендах відправляючись на велосипедні прогулянки по околицях міста – в супроводі охоронців, яким також довелося пересісти на велосипеди. Завдяки старанням Кубілюса на тротуарах і вулицях Вільнюса було білою фарбою позначено смуги, по яких велосипедисти можуть проїхати багатьма вулицями столиці.

Ще далі пішов новий мер литовської столиці ліберал Артурас Зуокас, намагаючись наблизити Вільнюс до захіноєвропейських міст і столиць, де багато народу замість автомобіля для недалеких поїздок користуються велосипедом. За ініціативою мера вільнюське самоврядування придбало 500 велосипедів, які розташовано в різних пунктах старого міста і якими зможуть користуватися всі, хто побажає, не виїжджаючи за межі встановленої зони. Саме сьогодні, в п'ятницю, о дев'ятій годині ранку у Вільнюсі почалася акція "Їдь на оранжовому". Велосипеди пофарбовано в оранжовий колір і позначено спеціальними прикметами. Вартість велосипедів – 67 тисяч доларів США, їх застрахувала найбільша страхова компанія "Лєтувос драудімас", про збереження велосипедів дбатимуть поліція і двірники. Чимало вільнюсців тепер гадають, як скоро буде покрадено всі безплатні велосипеди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG