Доступність посилання

ТОП новини

У брюссельській штаб-квартирі НАТО 8 червня завершилась дводенна сесія міністрів оборони країн – учасниць НАТО та їхніх партнерів


У брюссельській штаб-квартирі НАТО 8 червня завершилась дводенна сесія міністрів оборони країн – учасниць НАТО та їхніх партнерів

Брюссель, 8 червня 2001 – Протягом другого дня міністерських засідань НАТО в Брюсселі відбулась сесія Ради євроатлантичного партнерства, в якій узяли участь міністри оборони з понад п’ятдесяти країн світу. Основним питанням порядку денного сесії було обговорення шляхів вирішення балканської кризи, зокрема припинення сутичок, які почастішали на півночі Македонії між етнічними албанцями та македонцями – слов’янами.

Журналісти відзначили, що цього разу міністри оборони відверто називали речі своїми іменами, тобто що македонська криза – це рецидив нещодавньої кризи в Косові. Деякі міністри зазначили, що лідери та учасники Армії визволення Косова взяли свого часу тайм-аут, а тепер трансформувалися в так звану Національну визвольну армію і змістили свою терористично-сепаратистську діяльність із Косова на північ Македонії.

За таких умов більшість міністрів оборони Ради євроатлантичного партнерства дотримуються думки надати карт-бланш збройним силам Македонії у боротьбі з албанськими терористами та допомогти Македонії у вилученні зброї серед цивільного населення країни. Згідно з даними експертів, в Македонії «гуляє» понад мільйон одиниць вогнепальної зброї.

Важливе місце в міністерських зустрічах НАТО в Брюсселі у п’ятницю посіло засідання Ради співробітництва між НАТО та Росією. Основною темою цього форуму було обговорення американських ініціатив із протиракетної оборони.

Російський міністр Сергій Іванов наголосив, що Росія не оголошує впертий супротив американським ініціативам, а прагне провести детальні консультації з цього питання, зокрема визначити параметри існуючих загроз. Москва поділяє думку США й НАТО, що загроза появи через кілька років у деяких країнах світу зброї масового знищення існує, але тут слід провести глибокий аналіз, а також визначитись усім сторонам,що таке «стратегічна безпека». Разом із тим, зазначив Сергій Іванов, Росія не може накласти вето на вихід США з договору про ПРО, як і ніхто не має права накласти вето на вихід Росії з цього договору.

На відміну від свого українського колеги, окрім старих стандартних декларацій російський міністр оборони привіз до штаб-квартири НАТО російську програму створення «нестратегічної європейської системи протиракетної оборони», яка, за словами С. Іванова, не суперечить договорові про ПРО.

Міністр оборони Росії зробив сенсаційну заяву для журналістів про завершення переговорів між НАТО і Росією щодо відкриття військового представництва НАТО в Москві, для якого вже підібране приміщення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG