Доступність посилання

ТОП новини

Як відбивається еміграція в інтернеті


Як відбивається еміграція в інтернеті

Київ, 8 червня 2001 – Напевно, справді не існує болючішого людського страждання, ніж те, що пов’язане зі втечею з Батьківщини. Бо як ще можна назвати еміграцію, як не втечею? Причин для еміграції людям в усі часи вистачало, і, як правило, ці причини не часто були навіяні романтикою перемін, пошуків нових світів та обріїв. Здебільшого емігрантство починалося з пошуків кращої долі. Таке воно існує й сьогодні – сумне явище переселення тіл і душ… Чи відбиваються грані різновекторного нинішнього емігрантства в інтернеті і як?

Можна, звичайно, втекти зі своєї вітчизни, але неможливо втекти від самого себе, вважав римський поет Квінт Горацій Флакк іще на рубежі нашої й не нашої ери. І мав рацію. Бо з того часу нічого так і не змінилося. Хіба що численні грані такого явища, як еміграція, яскравіше відбиваються і в звичних засобах інформації, і в світовому павутинні.

В інтернеті особливо виразно видно, що новітній час і новітні технології та загалом науково-теххнічний прогрес сприяє тим, хто й на чиїйсь еміграції хоче заробити. Саме поняття еміграції сьогодні досить широке, наприклад, кількарічне навчання за кордоном означає тимчасову еміграцію, а туристична подорож до сонячної Італії чи ще теплішої Португалії закінчується нелегальним початком тихої еміграції.

Можливо, тому багато плутанини і в інтернетівських сайтах, де інформація розпорошена і не конкретна.

Поетичне мислення та езопове мовлення, як відомо, взагалі притаманне багатьом авторам інтернетівських сторінок. Тому не дивно, що за назвою сайту “Родова травма” міститься інформація про еміграцію до Ізраїлю. Тут є цифри, факти, світлини та плітки про еміграцію в Ізраїль, поради й багато чого ще корисного.

Багато сайтів у світовому павутинні присвячені тому, яким способом можна виїхати до Сполучених Штатів Америки, Канади, Німеччини, Швеції та багатьох інших країн, іноді доволі екзотичних. Часом сайт має однозначну назву, наприклад, як ІНФО-Імперія: “Українська діаспора в Канаді: іміграція, робота, громадянство”. Безліч туристичних компаній в інтернеті пропонують свої послуги – від організації відпочинку на чужині до пошуків там роботи, легалізації тощо. А inter.net.ua знайомить із першою в Україні китайською інтернет-станцією “Горизон”.

Існує безліч сайтів, організованих в основному російськими громадами в різних куточках світу, до яких примкнули й російськомовні українці, євреї та інші представники колишнього неосяжного есесесеру. На таких сайтах розміщується все підряд: від порад про те, як куди краще виїхати, до анекдотів та адрес крамничок по всьому світу, пропозицій з оформлення віз, інших документів, повідомлень про міжнародні виставки й подібні заходи.

Основне, що впадає в очі після ознайомлення з розмаїтими інтернетівськими сторінками на теми еміграції, іміграції, просто туризму та заробітчанства за кордоном, – величезний вибір. Очевидно, якщо існують такі широкі пропозиції, то, безумовно, існує й широкий попит. Що свідчить про те, що сумне явище еміграції сьогодні для українців усе ще актуальне. Принаймні для тих, кого не рятує ні рідний солодкий дим вітчизни, ні перспективи шукати в ній себе – і не знайти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG