Доступність посилання

ТОП новини

Македонськi сили припинили акцiї проти албанських повстанцiв


Македонськi сили припинили акцiї проти албанських повстанцiв

Бєлград, 12 червня 2001 - У офiцiйному повiдомленнi наводиться, що це зроблено з метою створення умов для надання гуманiтарної допомоги мешканцям районiв, в яких тривали бої.

Збройнi сили й полiцiя припинили вогонь. Пiсля наради президента Бориса Трайковського з прем’єр-мiнiстром Любчом Георгiєвським та мiнiстрами оборони й внутрiшнiх справ оприлюднено повiдомлення в якому мовиться, що перемир’я необхiдне для подолання гуманiтарної кризи на пiвночi країни й вiдновлення водопостачання в Кумановi. Жодним словом не згадано ультиматум албанських повстанцiв, якi погрожували, що з навколишнiх гiр розпочнуть мiнометами обстрiлювати столицю.

У Скоп’є оприлюднено лише окремi частини мирного плану президента Трайковського. Згiдно з ним, найближчим часом буде сформовано об’єднане командування Збройних сил i полiцiї та координацiйну команду для полiтичного врегулювання кризи. Нагадаємо, що саме такий рецепт застосовано на пiвднi Сербiї, де вiн призвiв до бажаної мети. Його творець, заступник прем’єр-мiнiстра Сербiї Небойша Чович, у недiлю запропонував Македонiї вiдповiдну допомогу.

На вимогу Європейського союзу, у четвер i п’ятницю в курортному мiстi Охрiд, що на пiвденному заходi Македонiї, має вiдбутися зустрiч “усiх демократично обраних полiтичних представникiв” на якiй буде обговорено мирний план глави держави. Отож, за столом переговорiв немає мiсця для представникiв повстанцiв. Наприкiнцi червня у Люксембурзi повиннi знову зустрiтися представники влади та македонської й албанської громад.

Хоча i влада й повстанцi оголосили про одностороннє перемир’я, минулої ночi неподалiк Тетова стався iнцидент в якому поранено шiстьох вiйськовослужбовцiв. Представник так званої Нацiональної визвольної армiї тим часом вiдкинув вимогу ОБСЄ, щоби повстанцi вiдновили постачання водою в Куманово. Вiн заявив, що це буде зроблено лише у разi якщо Збройнi сили додержуватимуться перемир’я протягом дев’яносто шести годин.

Пiсля панiки, якою Скоп’є було охоплене у недiлю й понедiлок, у вiвторок настало певне затишшя. Все-ж, нiхто немає iлюзiй, нiбито наближається кiнець кризи. В країнi є забагато зброї й негативної енергiї, а замало авторитетних осiб, якi могли б впливати на тих, хто закликає як македонцiв так албанцiв до вирiшального бою за здiйснення споконвiчних мрiй. Екстремiсти обидвох нацiй мрiють лише про одне: про етнiчно чистi сiм’ї, села, райони й великi, етнiчно чистi держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG