Доступність посилання

ТОП новини

Чи говоритимуть про Україну Александр Кваснєвський і Джордж Буш під час майбутнього візиту американського президента до Варшави?


Чи говоритимуть про Україну Александр Кваснєвський і Джордж Буш під час майбутнього візиту американського президента до Варшави?

Варшава, 11 червня 2001 – Останніми днями – а це дні підготовки до візиту президента США Джорджа Буша до Варшави – у Польщі можна почути ще слабкі, але вже досить чіткі, аби їх зрозуміти, сигнали з Києва. Сигнали, що свідчать про активізацію проєвропейських настроїв у владних структурах України. Наприклад, 12 червня польські газети зацитували висловлювання міністра закордонних справ України Анатолія Зленка про те, що візит Папи Івана Павла другого для офіційного Києва є важливим у контексті інтеграції України в Європу. Цими днями також заговорили в Польщі про створення в Україні Міністерства європейської інтеграції. І хоч скептики кажуть, що це може бути чергова контора для пожирання бюджетних грошей, і толку з цього не буде жодного, все ж частина польських політиків сприймає таку інформацію як певний сигнал від України.

Польські політики розуміють, що частина проєвропейськи налаштованих політиків в Україні з великим сподіванням очікує візиту американського президента Джорджа Буша до Варшави. Є надія, що польський президент Александр Кваснєвсьский, який не раз уже довів, що вболіває за добре майбутнє сусідньої України, зможе і цього разу сказати добре слово на користь України. Нині вже для всіх зрозуміло, й для США також, як поляризувалися настрої за східним кордоном Польщі, і що питання про те, чи подадуть Сполучені Штати через Польщу руку помочі Україні, має вирішальне значення на перспективу цього реґіону на найближчих, принаймні, двадцять років. Тому якби справдилися сподівання українців, і президент Буш сказав у Варшаві чітко і виразно, що Україна нині є важлива для Європи, це насамперед зміцнило б проєвропейські сили в Україні, а по-друге, поставило б самого президента Кучму перед потребою визначитися.

Американська рука, простягнута Україні через Варшаву, могла б вивести нині Україну на орбіту демократії й справжніх реформ. Вашингтон міг би стати сьогодні «хресним батьком» нового польсько-українського альянсу, котрий би підніс на новий щабель польсько-українське стратегічне партнерство, не протиставляючи це партнерство Росії, яка, як відомо, теж є стратегічним партнером і України, і Сполучених Штатів Америки. Нині, в переддень візиту президента Буша до Польщі, залишається лише бажати такої уваги до української проблематики з боку Варшави.

Але чи йтиме мова про Україну взагалі під час перебування в Польщі президента США. Якщо йтиме, то в якому контексті? Чи про неї мовитиметься насамперед, чи як про другорядну тему після Росії? Над цими важливими речами поки що доводиться лише замислюватися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG