Доступність посилання

ТОП новини

Чим зустрічають Леоніда Кучму в Словаччині


Чим зустрічають Леоніда Кучму в Словаччині

Прага, 12 червня 2001 — Президент Словаччини Рудольф Шустер, збираючися прийняти в вівторок свого українського колеґу Леоніда Кучму, назвав його «демократично обраним президентом дуже важливої для Словаччини країни» і визнав, що вони «добрі друзі». На думку Шустера, некоректно ставати на позицію критика внутрішніх процесів у сусідній державі «без доказів, без достатніх підстав», бо це може призвести до погіршення взаємин.

Слова словацького Президента виникли не на порожньому місці — преса Словаччини, що зазвичай згадує про існування України вельми рідко, напередодні Кучминого триденного офіційного візиту відреа∂увала на нього доволі критично.

«Ми обрали союз із Європою» — ці слова з ексклюзивного інтерв’ю з Президентом України виніс у заголовок словацький щоденник Правда.

Сам Леонід Кучма теж намагався захистити своє ім’я. Він заперечує існування політичної кризи в Україні і вважає свою присутність у міжнародних переліках ворогів преси за провокацію й ширше за елемент намагання змінити режим у країні, а конкретно нинішнього президента, неконституційним чином.

Кучма підтвердив свої європейські прагнення і водночас виключив будь-яку можливість вступу України до російсько-білоруського союзу, додавши, що й членство України в НАТО не є на порядку денному.

Думка відкласти політику вбік і піти на пенсію, сказав Кучма, іноді приходить до нього — але хіба уві сні; в дійсності ж, заявив Президент України, він не може так учинити — адже «мене обрали люди, висловили мені довіру».

Але словацька преса пише переважно про візит «проблематичного» чи «контроверсійного» українського Президента, пригадуючи йому всі перипетії навколо справи Георгія Гонгадзе й не вагаючись зацитувати й останні твердження про нібито «рахунок із мільярдом доларів».

Щоденник Праца зауважує, що в хронології Кучминих закордонних подорожей першого півріччя цього року якось не знаходиться польотів на захід від Києва з метою офіційного візиту, а над ім’ям українського Президента нависає велика тінь підозр і критики.

А щоденник Нові час у редакційній статті пише, що словацький керівник не мав би забувати про ці проблеми, коли зустрічатиметься з коле∂ою з сусідньої країни, яка «не має твердого під∂рунтя під своїм шляхом у бік ЄС і НАТО».

Щоденник Сме тим часом порівнює нинішній візит Кучми з його березневими відвідинами Польщі — тоді його партнер Александр Квасьнєвскі прийняв і представників опозиції, ще й на день раніше від самого Кучми, а польські засоби інформації подали численні коментарі. Варшава, пише словацька газета, вважає Україну за майбутнього стратегічного партнера і дуже боїться «постання з мертвих» радянської імперії. Словаччина ж, зазначає газета, теж говорить про Україну в такому самому дусі, але наразі не знайшла простору для коментування політичного розвитку в Україні і залишається на традиційній позиції «зачекаймо – побачимо».

Інший щоденник Народна оброда теж звертає увагу, що Київ декларує зацікавленість у членстві в ЄС і не проти подальшого розширення НАТО, але всупереч цьому його прозахідна орієнтація в протистоянні сильному економічному тискові Росії й далі відносно хистка.

Ця словацька газета, на відміну від решти, звертає увагу й на конкретні українсько-словацькі проблеми, як-то ті, що виникли після запровадження віз майже рівно рік тому. Не оминуть братіславські переговори Кучми й тему російсько-європейського газогону, який має обійти Україну й пролягти крізь Словаччину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG