Доступність посилання

ТОП новини

13 червня у Брюсселі у штаб -квартирі НАТО відбувся особливий саміт глав держав країн НАТО – у ньому взяв участь новий президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш


13 червня у Брюсселі у штаб -квартирі НАТО відбувся особливий саміт глав держав країн НАТО – у ньому взяв участь новий президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш

Брюссель, 13 червня 2001 - 1492 рік відомий в історії світу тим, що Колумб відкрив Америку, а 13 червня 2001- го року стало історичним для американського президента, який цього дня відкрив для себе Європу. Це його перший візит на старий континнент. 13 - те червня добре запам’ятається і для брюссельців, які не змогли вчасно добратись до роботи оскільки основні автомагістралі бельгійської столиці та довколишні автостради були заблоковані поліцією та службою безпеки.

Для Європи, чи то пак зокрема для НАТО, нинішній саміт глав держав альянсу також став історичним. Під час цього форуму Франція, яка займає в НАТО особливу позиіцю, щодо розширення альянсу та до координації з альянсом дій європейських сил швидкого реагування продемонструвала більш лояльне відношення до цієї справи. Президент Франції Жак Ширак у своїй промові наголосив що усі країни - учасниці НАТО розуміють необхідність оновлення і стратегічного розвитку як Євроатлантики в цілому так і регіональної безпеки. В цьому плані, - зазначив Жак Ширак , - усі країни альянсу продемонстрували солідарність. В напрямку створення Європейської безпеки, - продовжив французький президент, - країни Європейського Союзу будуть діяти в гармонії з НАТО.

Таким чином одне з питань, яке доставляло чимало клопоту у взаєминах між США та Європейським Союзом розв’язане.

Генеральний Секретар НАТО Джордж Робертсон зазначив, що країни альянсу затвердили спільну позицію щодо розв’язання кризи на Балканах. Цьому посприяв, зокрема президент США Джордж Буш, яки заявив, що Сполучені Штати Америки не будуть зменшувати свій миротворчий контингент в балканському регіоні. Учасники саміту обговорили американські ініціативи протиракетної оборони, хоча вони не були відхилені, але на разі вони ще також не затверджені усіма країнами альянсу.

Під час брюссельського позачергового саміту НАТО, словацькі дипломати в ході неформальних зустрічей, а словацькі журналісти під час прес- конференцій особливо лобіювали питання розширення альянсу та чи може Словаччина розраховувати на якнайшвидше долучення до НАТО. На це Генеральний Секретар альянсу Джордж Робертсон зауважив, що це питання стоятиме на порядку денному наступного року під час пражського саміту і це не буде нульовим варіантом. Іншими словами будуть названі нові члени, проте які саме країни першими лоучаться до альянсу Джордж Робертсон не назвав. Це залежить від самих країн кандидатів наскільки вони виконуватимуть критерії НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG