Доступність посилання

ТОП новини

Неподалiк Бєлграда розпочалася ексгумацiя масових могил в яких похоронено репресованих албанцiв з Косова


Неподалiк Бєлграда розпочалася ексгумацiя масових могил в яких похоронено репресованих албанцiв з Косова

Бєлград, 14 червня 2001 - Збройнi сили й полiцiя тим часом звинувачують однi одних у скоєннi й приховуваннi злочинiв в час косовської вiйни.

За участю експертiв Мiжнародного трибуналу у Гаазi, бiля навчального центру спецполiцiї у бєлградському передмiстi Батайнiца розпочалася ексгумацiя тлiнних останкiв косовських албанцiв, яких там похоронено два роки пiсля знайдення їхнiх тiл в однiй вантажiвцi затопленiй у Дунаї. Мiсцевiсть обросла гущавиною. Представник полiцiї сказав, що неподалiк вiд неї правдоподiбно є ще кiлька масових могил. Частина з них знаходиться пiд магiстральним шляхом, який асфальтовано минулого року. Журналiсти були в змозi побачити шокуючий десятихвилинний фiльм про ексгумацiю. Окремi кадри з цього фiльму у середу передало й державне телебачення. На сторiнках преси пожвавлюється полемiка начальника Генштабу Небойши Павковича й мiнiстра внутрiшнiх справ Сербiї Душана Михайловича щодо причетностi Збройних сил до злочинiв у Косовi. Генерал Павкович ранiше спростував повiдомлення про участь Збройних сил в так званому чищеннi терену. Мiнiстерство внутрiшнiх справ у вiдповiдь на це заявило, що пiдроздiли полiцiї у косовськiй вiйнi були пiдпорядкованi армiї. Це й логiчно, оскiльки в країнi було проголошено воєнний стан. Збройнi сили у березнi 1999 року отримали фактично необмеженi уповноваження на цiлiй територiї Сербiї.

Бєлградська газета Данас у четвер оприлюднила кiлька документiв з пiдписами генерала Павковича, тодi командувача Третьої армiї, та генерала Володимира Лазаревича, який командував Приштинським корпусом. Документи недвозначно свiдчать як про провiдну роль армiї в косовських операцiях, так i про її участь у санацiї, як евфемiстично названо знищення слiдiв злочинiв.

Мiнiстр полiцiї на конференцiї для преси у середу сказав, що генерал Павкович говорить неправду й саракстично поставив запитання – кого боїться переможець над НАТО? Нагадаємо, що Павкович два роки тому заявляв про блискучу перемогу югославської армiї над агресорами та про пiдбиття його пiдроздiлами кiлькох десяткiв натовських лiтакiв. Вiн же запропонував вiдзначити екс-президента Слободана Мiлошевича Орденом народного героя. Преса пише, що Павковича та ще сорок генералiв найближчим часом буде вiдправлено на пенсiю. Ймовiрно через своє честлюбство генерал прагне зберегти офiцерску честь i стверджує, що полiцiя збирає компрометуючi матерiали щодо нього та iнших вiйськовослужбовцiв.

Тема болюча, але не така вже й складна. Слiд сказати, що з Косова поверталися з кривавими руками, але повними здобичi, як вiйськовослужбовцi, так i полiцейськi. Тепер усi намагаються забути що там дiялося або, принаймнi, звинуватити iнших. Здається, що в цiй вiйнi за честь, якщо її так можна назвати, перемагає полiцiя. Мабуть тому, що вона, пiсля чисток керiвникiв призначених Мiлошевичем, потрiбнiша й лояльнiша новiй владi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG