Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Гьотеборзького саміту Євросоюзу


Підсумки Гьотеборзького саміту Євросоюзу

Брюссель, 18 червня 2001 - Гьотеборзький саміт глав-держав Європейського Союзу, який завершився цього вікенду додав неабиякого оптимізму країнам -кандидатам у ЄС з Центральної та Східної Європи. Зокрема добрий сигнал від Гьотеборзького саміту одержали ті країни, котрі належали до так званої другої хвилі. Цій темі у понеділок була присвячена головна увага під час прес-конференції в Європейській Комісії.

Першою грандіозною сенсацією під час нещодавнього саміту Євросоюз - США, стала заява американського президента Джорджа Буша , що під час наступного саміту НАТО, який відбудеться у Празі в 2002 році щодо розширення альянсу, то «нульвого варіанту не буде». Тобто деякі країни одержать запрошення в НАТО. Оглядачі припускають, що це будуть Словенія та Словаччина.

Після того, як Джордж Буш залишив Гьотеборг і вирушив до Варшави та Словенії, лідери 15 країн Європейського Союзу та 13 країн кандидатів у Євросоюз продовжили саміт ЄС.

Домінантою Гьотеборгськогоь саміту Євросоюзу був виступ прем’єр міністра Швеції Горана Персона, який закликав і глав-держав Європейського Союзу і керівників країн кандидатів зробити більші зусилля у підготовці до розширення ЄС.

Слід сказати, що остаточного сценарію розширення Європейського Союзу учасникам Гьотеборзького форуму виготовити так і не вдалось. У першу чергу через розбіжність думок деяких країн- членів ЄС, зокрема Ірландії. Населення Ірландії, яка вважається найбіднішою державою ЄС остерігається,що із долученнням до Європейського Союзу нових , м’яко кажучи не вельми багатих країн, то для Ірландії буде скорочена регіональна фінансова допомога. І тому ірландське населення під час всенародного референдуму не підтримало минулий Ліссабонський саміт про вступ у Євросоюз наступними роками нових 13 членів.

Натомість Польща наполягає, щоб процес переговорів між Брюсселем і Варшавою був прискорений і завершився до кінця нинішнього року, а до кінця 2002 щоб парламенти усіх 15 країн-членів Євросоєзу а також Польщі ратифікували її вступ до ЄС.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що його країна буде остаточно підготовленою до вступу в Європейський Союз лишень через 18 місяців.

Іоаніа Касоулідес - міністр закордонних справ Кіпру заявила, що економічно Кіпр також як і Польща, готовий до вступу в Європейський Союз, але разом з тим глава дипломатичного відомства Кіпру закликала Грецію заблокувати вступ Польщі до ЄС, якщо на шляху Кіпру у Євросоюз затримають зовнішньо-політичні тертя з Туреччиною.

Доречі Туреччина є 13 кандидатом у Європейський Союз однак переговори з Туреччиною, а також з Болгарією та Румунією щодо їх інтеграції в ЄС дещо затягуються. Для усіх інших країн кандидатів , а їх є 10, шведський прем’єр Горан Персон запропонував термін свтупу в Євросоюз 2004 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG