Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія: колишній король перемагає на виборах із абсолютною більшістю голосів


Болгарія: колишній король перемагає на виборах із абсолютною більшістю голосів

Прага, 18 червня 2001 ― Президент Болгарії Петар Стоянов закликав колишнього короля країни Симеона ІІ сформувати коаліцію, і спробувати уникнути помилок колишніх прем’єрів. Політичний рух під проводом болгарського екс-монарха із абсолютною більшістю голосів переміг на парламентських виборах, що відбулися в цій країні минулими вихідними.

Абсолютна перемога на парламентських виборах Національного руху Симеона ІІ – є своєрідним викликом місцевим політикам – зазначають спостерігачі. 64-ри річний король, перебуваючи понад 50 років на вигнанні, почав займатися політикою лише у квітіні цього року. І от тепер він стає першим у пост-комуністичних країнах екс-монархом, якого скинув комуністичний режим і який повертається до влади через демократичні вибори.

Майже половина громадян Болгарії віддали йому свої голоси. Національний рух під проводом Симеона ІІ випередив своїх конкурентів з відривом у майже 30 відсотків і таким чином здобув більшість місць у парламенті. За ним ідуть Об’єданані демократичні сили прем’єр-міністра Івана Костова (18 відсотків ) та соціалістична партія (із 17-ма відсотками). Одразу після виголошення попередніх результатів Симеон заявив, що він створюватиме широку коаліцію.

У 1946 році комуністична влада видворила королівську родину з Болгарії і конфіскувала усе її майно. І хоча попередній уряд Івана Костова повернув Симеону нерухомість, тяжкі економічні часи у Болгарії не сприяли поверненню королівській родині доброго ім’я. Але, на запитання, що змусило екс-монарха повернутися до політики, він говорить – почуття відповідальності перед своїм народом.

Ставши успішним іспанським бізнесменом, у квітні цього року король заснував Національний рух за Симеона ІІ після того як Конституційний Суд Болгарії заборонив йому балотуватися у президенти. Під час цілої виборчої кампанії він наполегливо заперечував свої наміри відновити монархію. Проте, критики короля, нагошолошують, що Симеон навмисно не виставляв персонально своєї кандидатури на парламентських виборах, аби уникнути присяги республіканській конституції.

Оточений охоронцями, а деколи у супроводі дружини Маргарити, Симеон ІІ під час виборчої кампанії відвідував найвіддаленіші та найбідніші куточки болгарської периферії, де проживає забуте владою населення. Його радо приймала й циганська меншина країни. Але, попри шалену популярність, Симеонові належить визначити свою майбутню роль у цій державі і навчитися керувати нацією. Він обіцяв народові боротися із корупцією, та упродовж 800 днів істотно покращити рівень життя.

Син Короля Бориса ІІІ, Симеон ІІ є родичем Британської королеви Єлизавети. Він успадкував трон у віці 6-ти років після несподіваної смерті батька у 1943. Через 3 роки разом із матір’ю й сестрою Марією Луїзою Симеон залишає Болгарію після суперечливого референдуму щодо скасування інституту монархії. Родина спершу оселилася в Єгипті, пізніше Іспанія надала їм політичний притулок. У віці 18 років король Симеон офіційно виголосив свою прихильність монархії. Він закінчив військову академію у США, одружився із іспанською аристократкою і має 4-ох синів і одну доньку. Один з синів Симеона був радником президента Петара Стоянова. Вітаючи Симеона із перемогою президент закликав його врахувати досягнення попередніх урядів: “Навіть коли у Вас є шанс керувати країною за власними принципами, краще послуговуватися здобутками, потенціалом та досвідом інших політичних партій, а також провідних болгарських діячів”.

Отже, члени королівської монархії поступово повертаються на політичну арену Болгарії, та чи врятує це економіку країни – покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG