Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться нова відставка кримського прем’єра Сергія Куницина?


Чи відбудеться нова відставка кримського прем’єра Сергія Куницина?

Симферополь, 19 червня 2001 - Кримський парламент знову кипить. В кабінетах тривають переговори і наради, в коридорах – плетуться інтриги. У середу тут відкривається червнева сесія, а на ній знову розглядатиметься питання про звіт і відставку уряду автономії.

Головними дійовими особами у новій політичній п’єсі, що ставиться на підмостках кримського парламенту виступають члени щойноствореної депутатської фракції “Трудова Україна”, за якою проглядаються інтереси та впливи відомого кримського політика і підприємця, народного депутата України Льва Міримського. Днями лідер цієї фракції Володимир Тутеров заявив, що в середу під час звіту Ради міністрів АРК буде поставлено питання про відставку уряду автономії. За його словами, відставка відбудеться, бо більшість депутатів наполягають на цьому. Зараз нова фракція нараховує 12 депутатів. Ще від 40 до 44 місцевих парламентарів – комуністи, або ж їхні союзники. Пан Тутеров переконаний, що уряд Сергія Куницина доживає останні дні.

Тим часом сам пан Куницин виступив із заявою, в якій закликав кримських політиків до консолідації. Водночас він висловив жаль з приводу того, що деякі, цитую: “шановані в усій країні люди – українські політики спільно з лідерами кланів беруть участь у переділі посад в органах влади Криму”, кінець цитати. Хоча прем’єр не конкретизує, хто ж ці “шановані люди”, парламентські джерела називають імена Льва Міримського та його колеги по Верховній Раді України Валерія Горбатова, останнього ж пророкують на зміну Сергію Куницину.

Побувавши днями у столиці, кримський прем’єр зустрівся з президентом України Леонідом Кучмою, у якого заручився підтримкою. В понеділок Леонід Кучма публічно заявив, що “твердо переконаний у необхідності забезпечення стабільності влади в Криму, у тому числі виконавчої, для досягнення позитивних результатів у соціально-економічному розвитку регіону”. Втім, і торік, коли кримський уряд вперше відправили у відставку, президент Кучма заявляв про свою підтримку пана Куницина. На депутатів кримського парламенту це не вплинуло.

Спікер Верховної Ради Криму комуніст Леонід Грач демонструє повний спокій і впевненість у власних силах. У понеділок він заявив, що в кримському парламенті тривають звичайні політичні процеси, ніякої дестабілізації ситуації немає. Просто уряд виступить зі звітом, а депутати дадуть йому оцінку.

Тим часом прес-служба Ради міністрів АРК сьогодні поширила урядову заяву, в якій мовиться, що уряд автономії відкликає текст свого звіту у Верховній Раді Криму і заявляє, що кримський прем’єр звітуватиме лише у вересні. Проект звіту кримського уряду і проект відповідної постанови, підготовлений Постійною комісіїю Верховної Ради Криму з питань законності і законодавства, не пройшли необхідної процедури розгляду у парламентських комісіях, а тому внесення президією місцевого парламенту до порядку денного червневої сесії питання про звіт Ради міністрів АРК – є незаконним, - стверджується в урядовій заяві.
XS
SM
MD
LG