Доступність посилання

ТОП новини

Протиріччя між Туркменистаном та Азербайджаном ще більше ускладнюють проблему статусу Каспію


Протиріччя між Туркменистаном та Азербайджаном ще більше ускладнюють проблему статусу Каспію

Прага, 19 червня 2001 – Минулотижнева зустріч експертів з проблем Каспію у столиці Азербайджану – Баку – висвітлила чимало труднощів у підготовці, перенесеного на жовтень, самміту глав держав каспійської п’ятірки. Особливо загострилися стосунки між Азербайджаном і Туркменистаном.

Експерти вважають, що існуючі нині проблеми у взаєминах п’ятірки Каспійських держав навряд чи дозволять досягти позитивного підсумку на жовтневому самміті в Туркменбаші. Дух суперечностей і підозр між цими країнами останнім часом посилився. Це особливо наглядно демонструє закриття посольства Туркменистану в Баку. Хоча представник Туркменбаші прибув минулої п’ятниці до столиці Азербайджану на зустріч заступників міністрів закордонних справ країн цього реґіону, але особливого оптимізму ця зустріч не випромінювала.

Сьогодні лондонська «Файненшел Таймс» зауважує, що особливі позиції Ірану й Туркменистану щодо рівномірного розподілу поверхні і дна моря між п’ятьома каспійськими сусідами вступают у протиріччя з підходами Азербайджану та інших учасників, котрі наполягають на методі серединної лінії. У Баку вважають, що шоста зустріч експертів дозволила наблизити позиції країн реґіону лише з деяких, зокрема екологічних, проблем. Заступник міністра закордонних справ Азербайджану Халаф Халафов повідомив журналістів, що на нинішніх переговорах було узгоджено лише перший розділ майбутньої Декларації, яку планується ухвалити в жовтні в Туркменбаші, а остаточний проект цього документу має бути готовий у вересні на зустрічі заступників міністрів у Астані.

Оглядачі зауважують спокійну реакцію на каспійські загострення з боку радника глави адміністрації США з питань енергоресурсів Каспію Стівена Манна, який вважає туркмено-азербайджанські суперечності внутрішньою справою цих країн. Стівен Манн підкреслив, що, не зважаючи на конфлікт і не вреґульованість статусу моря, Вашінґтон підтримує два широкомасштабних проекти – транспортування газу з азербайджанського родовища Шахденіз та нафтопроводу Баку-Джейхан. «Обидва трубопроводи будуть обов’язково збудовані,» - сказав американський представник. На погрози Ашгабада виступити з позовом на Баку у Міжнародному суді відреагував і глава Азербайджанської міжнародної операційної компанії (АМОК) Дейвід Вудворд, який запевнив, що АМОК не збирається згортати розробку спірних родовищ на Каспії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG