Доступність посилання

ТОП новини

Хочете добре відпочити - виберіть відпустку в екстремальних умовах


Хочете добре відпочити - виберіть відпустку в екстремальних умовах

Прага, 20 червня 2001 - Чехи називають це поїздками у пошуках пригод. Чимраз більше людей у Чеській Республіці відмовляється під час відпусток від затишку готельних номерів і спокою десь в тіні під пальмою заради активного відпочинку з усім, що до цього належить- з рюкзаком за плечима, з пекучим сонцем чи наприклад, з бурею десь високо в горах. Назустріч їхнім вимогам виходить щораз більше туристичних агенств, які спеціалізуються на так званому екстемальному відпочинку. Для таких вимогливих туристів вони організовують екскурсії як по Чехії, так і до різних куточків світа. Можете собі вибрати пішоходний маршрут на вікенд чи на більше днів, наприклад, десь до Сахари чи до недоступного замку, або ж спуститись по гірській річці на каное чи піднятись, як справжні альпіністи, високо в гори, скажімо в Гімалаї. Пропозиції туристичних агентств досить широкі, можливість вибрати мають як початківці, так і досвідчені туристи, які вже знають свої можливості й можуть дозволити собі свідомо підвищувати адреналін у виснажливій і небезпечній поїздці за пригодами. З кожним таким туристом агентство підписує спеціальний договір, в якому беруться до уваги індивідуальні знання, досвід і фізична підготовка. З врахуванням цих даних збираються групи по 3, 5 та не більше семи осіб у кожній. Групи супроводжують звичайно кілька фахівців, які, так би мовити, уміють переживати пригоди професійно. Враховані також смаки тих, хто любить подорожувати на мотоциклах, для них опрацьовані спеціальні маршрути по складних польових дорогах. А якщо відпочити разом прагне родина, просто так помандрувати якимись невідомими дорогами, то і для неї знайдеться маршрут з провідником, який допоможе пережити всі неочікувані пригоди.

Зрозуміло, що екстремальний відпочнок під силу лише фізично здоровим людям. Його головна вимога хоч і звучить банально, однак повторяється на самому початку подорожі: не переоцінюй своїх можливостей. Застереження не зайве. Цього тижня сумна новина надійшла з Греції, де в горах на висоті двох тисяч 700 метрів загинуло двоє чеських туристів. Їм підйом на Олімп, як видно, відібрав без останку всі сили.

І все ж любителів відпочивати в екстемальних умовах така інформація не зупиняє. Зрештою, для них відкриті спеціальні курси альпінізму, надання першої допомоги, плавання в екстемальних умовах, а в разі потреби - завжди напоготові провідник. Можливо, вже незабаром світ облетить новина - група чеських альпіністів - семеро чоловіків і одна жінка вилетіли в Гімалаї, щоб скорити найнебезпечнішу гору КА-2, по-китайськи назва звучить КВОГІР. Група без лікаря і без кисневих приладів все ж вірить у перемогу. Здобути в екстремальних умовах вершину - це гарна філософія, але потрібно завжди пам"ятати про дорогу до дому, - це мотивація для тих, хто хоче перемогти. І не тільки під час відпустки в екстремальних умовах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG