Доступність посилання

ТОП новини

Чи зникла в Україні опозиція?


Чи зникла в Україні опозиція?

Київ, 20 червня 2001 - Важливою складовою демократичної політики є наявність опозиції. Опозиція в Україні почувається не надто затишно. Ці твердження стали вже настільки звичними, що часом журналісти не звертають увагу на те, що сама опозиція часом не дуже добре розуміє, чого ж вона хоче. А тому склад опозиційних сил є вкрай непостійним і ситуативним.

Опозиція втратила ініціативу і розбігається. Такий висновок легко зробити на основі подій останнього часу. Після того, як Соціалістична партія вкупі з олігархічними кланами підставила плече новому прем‘єрові Анатолію Кінаху при затвердженні останнього парламентом, говорити про будь-яку єдність сил головних сил опозиції стало неможливим. Підтвердили це і наступні кроки деяких активних учасників зимово-весняного протистояння з президентом Кучмою. Так, співкоординатор акції “Україна без Кучми” Володимир Чемерис раптом заявив про готовність опозиціонерів до переговорів із главою держави. Без будь-яких умов. Зелена партія-ХХІ тим часом вступила у блок з партією “Яблуко”, тим самим поставивши крапку на існуванні попередньої угоди з Соцпартією. “Удовенківський” і “костенківський” Рухи зробили виразні жести на користь об‘єднання на досить поміркованих ідейних засадах (проти чого не протестували запеклі “антикучмісти”, котрих досі вистачало у “костенківському” Русі).

“Батьківщина” перестала виявляти виразні ознаки життя. Референдумна суєта також затихла. За цих обставин прес-секретар Форуму національного порятунку Олександр Кривенко сказав Форумові “ґуд бай”, наголосивши, що антипрезидентський бліцкріґ не вдався.

Але справедливими будуть і зворотні спостереження щодо опозиції. Насправді вона росте і посилюється. Свідчення цього – голосування з приводу нового “Закону про вибори”. Хоча президент Леонід Кучма рішуче засудив законопроект, за яким три чверті парламенту обиратимуться за пропорційною системою, саме його рішуче підтримали досі лояльні “Яблуко” та об‘єднані соціал-демократи. На загал, проти президентської волі пішли майже 300 депутатів Верховної Ради з 383, присутніх у сесійній залі. Ухвалив парламент і жорстку резолюцію щодо стану зі свободою слова в Україні і закликав главу держави зняти з посади керівника Національної телекомпанії Вадима Долганова, знаного у журналістських колах як “рупора президентської адміністрації”.

Висновок може бути таким: останнім часом ускладнилися і пришвидшилися процеси політичного переструктурування суспільства. Опозиція нікуди не зникла; просто зараз на порядку денному постали дещо інші питання, ніж мітинги і наметові містечка. Хто реально запишеться до лав опозиції, покаже старт виборчої кампанії. Чекати недовго – до початку осені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG