Доступність посилання

ТОП новини

Кожен третій імігрант Португалії – українець


Кожен третій імігрант Португалії – українець

Прага, 21 червня 2001 ― Українська громада в Португалії стала третію за чисельністю після того, як уряд цієї країни вирішив узаконити статус нелегалів з України, що вирушили на Південь Європи в пошуках доброго заробітку і кращого життя. У першій половині нинішнього року нелегалам з України видано понад 24 тисячі робочих віз. Португалія чи не перша країна, уряд якої прихильно поставився до нелегалів зі Сходу.

У лютому цього року парламент Португалії ухвалив закон, який дає право іноземцям одержати довгострокову візу на підставі контракту із працедавцем. Таким чином від лютого 24 тисячі українців, що приїхали на заробітки до цієї південно-європейської держави, було легалізовано. За різними підрахунками, приблизно стільки ж громадян України працюють на чорно.

Легалізація статусу іноземців стала виявленням доброї волі уряду Португалії, адже ця країна не має відповідних угод про працевлаштування із пост-радянськими республіками. За прогнозами тимчасово повіреного у справах України в Португалії Олексія Бренашка, така угода готується до підписання вже восени. А як взагалі українська влада розцінила рішення португальсього уряду узаконити права нелегалів. Говорить український дипломат у Лісабоні Олексій Бренашко: “Ми сприйняли це дуже позитивно, тому що зупинити процес іміграції важко. Ми ж за те, щоб наші люди у нормальних, гідних умовах працювали. Адже раніше вони не мали ні соціального захисту, ні правового. Зараз ситуація зовсім інша – українці працюють легально одержують зарплату, можуть привезти сюди свою родину. Українські діти тут ходять до португальських шкіл. Португальці взагалі налаштовані, аби якась частина цих українців інтегрувалася в їхнє суспільство. Як не дивно, але тут важається, що українці мають таку вдачу, що їм найлегше пристосовуватися, вони легко засвоюють мову, швидше знаходять контакт з місцевим населенням. Імідж українців тут дуже високий, як працьовитих, дисциплінованих людей.” – це говорив тимчасово повірений у справах України і Португалії Олексій Бренашко.

Самі українці, з якими нам довелося спілкуватися дуже задоволені своїм статусом. Вони висловлювали подяку президентові Джорджу Сампая за забезпечення їх нормальними правами і за контроль над корупцією. Ігор з Донецька раніше працював у Чехії, а одразу, як довідався про легалізацію імігрантів у Португалії, вирішив спробувати щастя там. Він говорить, що мафії, яка займається здирництвом заробітчан, як це було в Чехії, практично не існує. А самі португальці прихильно ставляться до українців: “Дуже добре ставляться. Якщо не порушувати закону, платити за транспорт і не красти у крамницях (як то було в Чехії). Наші люди тут не дуже довго, десь 3-4 роки і ставлення взагалі нормальне, як на будівництві, так і в побуті. Якщо українець має легальний статус, він може звертатися до профспілкових організацій, правоохоронних органів. До речі, до поліції може звертатися і нелегал – вважається не його вина, якщо він не має контракту, бо цим мусить займатися його фірма або патрон. Якщо патрон не має дозволу давати роботу іноземцям, то іноземцеві неможливо зареєструватися у профспілці. Якщо людина працює на фірму, то компанія платить за нього податки, соціальне і медичне страхування.”

Після завершення процесу врегулювання нелегальної міграції португальська влада підрахувала, скільки нелегалів проживало в країні і вжахнулася – понад 65 тисяч; саме стільки осіб одержали дозвіл на працю за перші півроку, а це лише через пів року від початку видачі документів. Офіцери Генеальної Адміністрації Іміграційної Служби припускають, що ще стільки ж осіб працюють без контрактів, а значить залишаються безправними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG