Доступність посилання

ТОП новини

За кандидатом в прем’єри Литви – московська тінь


За кандидатом в прем’єри Литви – московська тінь

Вільнюс, 22 червня 2001 — Оцими днями на перших сторінках литовських часописів – урядова криза. Після того як 5 міністрів від парламентської фракції соцаллібералів, голова яких Артурас Паулаускас є спікером парламенту, подали у відставку, й прем’єр-міністр Роландас Паксас, голова союзи лібералів, був вимушений написати заяву про відставку. Він її надіслав поштою в середу президентові Адамкусу, який був вимушений через урядову кризу првернутися з відпустки в Чікаго. В Вільнюсі президент тої ж середи потрапив – вдруге протягом місяця - до лікарні, де йому вирізали апендикс.

Тимчасовим головою уряду Литви став ліберал, міністр господарки Еугєніюс Гянтвілас. Тим часом подальше існування коаліції лібералів і соціаллібералів залишається під великим сумнівом. Вважається, що в разі розірвання коаліційного договору Союзу лібералів с Новим союзом (соціаллібералами) останні укладуть коаліцію з найбільшою парламентською фракцією – соціал-демократами. Головою партії соціалдемократів є колишній президент Альгірдас Бразаускас, тому він був би найреальнішим кандидатом на посаду прем’єр-міністра. Бразаускас вважає соціалдемократів гарантом стабільної коаліції.

Але він сам зробив, можна сказати, тактичну помилку, яка може пошкодити карьері, яку йому пророкували. В середу А.Бразаускас майже потайки літаком президента конфедерації промисловців Лубіса відправився на одноденний візит до Москви – нібито поздоровкати з 70-им днем народження старого друга - якогось Бабикіна. Виявилося, за даними газети “Respublika”, що вже бувши в Москві Бразаускас журналістам радіостанції “М-1 Plius” говорив, зо знаходиться в Каунасі. Преса запідозрює Бразаускаса, що він в Москві зустрічався з магнатами російского “Газпрому”. “Неясні обставини подорожі лідера соціал-демократів Альгірдаса Бразаускаса до Москви можуть пошкодити його кар’єрі”, пише в п’ятницю вільнюський часопис “Respublika”. Урядова криза в Литві в значній мірі була запрограмованою ще восени, коли було створено – вперше в Литві протягом 10 років – коаліційний уряд з представників двох партій, лідери яких – ліберал льотчик Роландас Паксас і соціалліберал, прокурор за професією, Артурас Паулаускас є потенційними суперниками в майбутній боротьбі за посаду президента Литви. Було багато гадань, як довго продержиться уряд на чолі з Роландасом Паксасом – до Великодня чи довше. Виявилося, що “найточнішим” був прогноз, що – до свіжої картоплі.

Незважаючи на урядову кризу, тимчасовий уряд збирається в понеділок ствердити договір Мажейкяйського нафтопереробного заводу з компанією ЮКОС. 14 червня було укладено попередній договір про постачання нафти до Литви російською компанією ЮКОС, про продаж їй 26 відсотків акцій заводу, наближається приватизація литовського газового комплексу, до якого інтерес виявляє й російський “Газпром”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG