Доступність посилання

ТОП новини

Кабiнет мiнiстрiв Югославiї у суботу прийняв розпорядження про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi


Кабiнет мiнiстрiв Югославiї у суботу прийняв розпорядження про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi

Бєлград, 25 червня 2001 – Таким чином завершилися кiлькамiсячнi дебати про причетнiсть сербської сторони до злочинiв та про те, хто повинен нести вiдповiдальнiсть за них.

Прихильники Слободана Мiлошевича до останньої хвилини намагалися процедуральними та iншими заходами вiдкласти ухвалення закону. Нарештi ухвалено не закон, а розпорядження. Прем’єр-мiнiстр Зоран Жiжич та мiнiстри з Чорногорiї не приїхали до Бєлграда, сподiваючися, що сесiя уряду без них не вiдбудеться. Все ж, заступник прем’єр-мiнiстра Миролюб Лабус та сiм його колег з Сербiї довершили дiло й без чорногорцiв.

Таким чином ше раз виявилося, що федеральнi iнституцiї у Бєлградi слiд сприймати умовно. Як i саму федерацiю. Цi iнституцiї складенi на паритетнiй основi з представникiв Сербiї i Чорногорiї. Проте, паритет не святиня, зокрема тодi, коли треба термiново прийняти рiшення вiд якого прямо залежать нацiональна економiка й доля демократичної влади. Наразi бiльше нiхто не ставить запитання чи Мiлошевича буде видано до Гааги. Люди лише чекають коли це буде зроблено. Заступник республiканського прем’єр-мiнiстра Небойша Чович пояснив, що для екстрадицiї необхiдно вiд десяти до двадцяти днiв, а остаточне рiшення має винести Верховний суд республiки.

Нагадаємо, що Трибунал, крiм Мiлошевича, розшукує ще 15 громадян Сербiї. Серед них є й теперiшнiй президент Сербiї Милан Милутiнович, колись близький соратник Мiлошевича, який у жовтнi минулого року пiдтримав демократичнi змiни. З того часу вiн лише формально виконує свої протоколярнi обов’язки i, як кажуть, не втручається в полiтичнi справи. Чи його буде звiльнено з посади за скороченою процедурою й видано як рядового громадянина, а чи з Трибуналом буде досягнено домовленостi про вiдкладення екстрадицiї поки Милутiнович займає чiльну посаду в республiцi – це правдоподiбно не знають нi у Бєлградi нi в Гаазi.

На списку звинувачених є й колишнiй начальник Генштабу Драголюб Ойданич, колишнiй заступник союзного прем’єр-мiнiстра Микола Шаiнович, колишнiй мiнiстр полiцiї Сербiї Влайко Стоїлькович, а також офiцери, якi керували розстрiлами полонених хорватiв у Вуковарi. Ображенi чорногорськi мiнiстри сповiстили про намiр подати у вiдставку. Про це вирiшуватиме не союзний парламент, а їхня партiя. Мiлошевичевi соцiалiсти тим часом сповiщають про намiр органiзувати масовi протести. Проте, у недiлю перед будинком Центральної в’язницi у Бєлградi зiбралося лише двiстi пiкетувальникiв. Заступник голови партiї Бранiслав Iвкович у недiлю заявив, що й Мiлошевич робив помилки, оскiльки зустрiчався лише з вузьким колом спiвробiтникiв й втратив контакт з реальнiстю. Отож, навiть червонi починають знiмати ореол з голови свого колишнього божества. Коли вже не змогли зберегти Мiлошевича, намагаються захистити себе. Мовляв – якщо Мiлошевич чинив злочини, ми не виннi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG