Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси


Огляд західної преси

Прага, 25 червня 2001 – Із початком тижня західні оглядачі широко відгукуються на візит Папи Римського Йоанна-Павла Другого в Україну і з цієї нагоди порушують також низку інших проблем, непов’язаних з візитом. Передусім західний читач довідується про протистояння, яке межує з ворожнечею між Українською автокефальною православною церквою і православною церквою, що підлягає Московському патріархатові, а також греко-католицькою церквою, переважно в Західній Україні. Остання, як підкреслюють коментатори, за радянських часів зазнала особливо жорстоких переслідувань, а нині домагається повернення церков, переданих свого часу православній церкві. Варто додати, що відвідини папою інших православних країн, зокрема Греції і Грузії, а навіть мусульманської Сірії, нігде не викликали таких агресивих протестів, як у Києві.

Почнемо, однак, від редакційної статті в газеті «Вашінгтон пост», яка повертається до справи замордованого журналіста Георгія Гонгадзе і до політичної ситуації в Україні після так званого касетного скандалу. Газета розмірковує спарву причетності президента Кучми до убивства журналіста. У зв’язку з цим «Вашінгтон пост» наводить слова помічника Кучми Володимира Литвина, який нещодавно доставив президентові США Бушу довгого листа від Кучми. За словами Литвина, які цитує «Вашінгтон пост», хоча справу Гонгадзе не розв’язано, українці сподіваються, що її вдасться забути. Уже зроблено відповідні висновки, каже він, і ця справа ніяк не вплине на стратегічне партнерство між Україною і США. Газета, однак, не погоджується з цим твердженням, підкреслюючи, що Україна і далі вагається між Заходом і Росією, що викликає нестабільність в регіоні і позначається на українській незалежності. Із цієї причини, зазначає газета, Сполучені Штати не повинні дати Кучмі забути про Гонгадзе. Ні Україна, ні Росія, додає газета, не можуть бути партнерами США або частиною об’єднаної Європи, поки вони цілковито не приймуть демократичних принципів і прав людини.

Коментуючи візит Папи Римського Йоанна-Павла Другого в Україну, американська газета «Крісчен саєнс монітор» вважає, що цей візит дасть передусім колосальну підтримку 5-м мільйонам греко-католиків у Західній Україні, які зазнали найбільших переслідувань і страждань за радянських часів. Газета пише про канонізацію 27 католицьких священиків, замучених за сталінських часів, що є першим кроком до проголошення їх святими. Газета нагадує американським читачам про масові розстріли греко-католицьких священиків та активістів, запроторення багатьох у табори присусової праці або вивезення в Сибір, про підпільну діяльність цієї церкви в Західній Україні за радянських часів і про сьогоднішні дискусії у справі повернення церков і церковного майна, конфіскованого радянською владою і переданого православній церкві.

Тим часом коментатор французької газети «Ле Монд» Генрі Тінк вважає, що візит Папи Римського в Україну відновить пристрасті у незакінченому релігійному конфлікті, який триває між православною і католицькою церквами понад чотири століття. Із цієї причини автор вважає Україну найвразливішим регіоном Європи. Унія від 1596-го року посіяла глибоке недовір’я між обома церквами, яке триває до сьогоднішнього дня, пише автор.

Із браку часу лише коротко згадаємо про ще одну подію, що викликала відгуки про Україну, цим разом переважно в турецькій пресі. У неділю турецька прикордонна служба затримала український вантажний корабель, який взяв на борт у Босфорі 277 нелегальних іммігрантів, щоб доставити їх до Італії. Серед нелегальних іммігрантів 35 жінок і понад 20 дітей. Затримані походять з Ірану, Іраку, Пакистану, з палестинських територій і Туреччини. Можна очікувати, що найближчими днями ця історія з’явиться і на сторінках західної преси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG