Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина – політичний притулок


Німеччина – політичний притулок

Прага, 26 червня 2001 – Німеччина відкинула вимогу агентства ООН з питань біженців поширити право на політичний притулок на жертви так званих неурядових переслідувань. Міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шілі відкинув також звинувачення у тому, що німецький закон про політичний притулок дискримінує окремі категорії шукачів притулку у цій країні.

Отто Шілі виступив із цією заявою в понеділок на симпозіумі в Берліні, присвяченому 50-й річниці ухвалення Женевської угоди у справах біженців. У відповідь на виступ верховного комісара ООН у справах біженців Рууда Люберса, який стежить за дотриманням Женевської конвенції у різних країнах, Шілі заявив, що німецька конституція передбачає надання притулку виключно жертвам політичних переслідувань з боку держави або державних установ, а не з боку, приміром, злочинних груп в окремих регіонах або країнах, де держава не може гарантувати безпеки громадянам. Право на притулок не торкається також соціальних мігрантів, які шукають кращих матеріальних умов поза межами своїх країн, а також жертв природніх катастроф.

Жрналісти зауважують з цього приводу, що виступ міністра внутрішніх справ Німеччини був першою чіткою відмовою не лише агентству ООН у справах біженців, а й партії зелених, яка входить в урядову коаліцію із соціал-демократичною партією і яка домагається максимально лібералізувати німецькі імміграційні закони.

Нині Німеччина залишається однією із найпривабливіших країн для шукачів політичного притулку, багато з яких – це звичайні економічні мігранти, які часто за немалі гроші намагаються дістатися саме до цієї країни. Німецьке законодавство гарантує усім жителям країни дах над головою і прожитковий мінімум, незалежно від того чи має людина працю, чи ні. Останніми роками сюди прибували тисячі шукачів притулку з Афганістану, Ірану, Іраку зі Шрі Ланки, з турецького Курдистану та інших азійських і африканських країн. Причому ці люди обминали транзитні країни, які теж надають політичний притулок. Приміром, чеська преса повідомляла про випадки, коли затримані без документів шукачі притулку втікали з чеських біженських таборів і намагалися нелегально перейти кордон саме до Німеччини. Сюди прибувають також мігранти і через інші країни Європейського союзу, що не мають настільки привабливих соціальних умов. Нині тисячі шукачів притулку, справді політично переслідуваних або тих, що втікають від убогості в їхніх країнах, місяцями, а часом і по кілька років чекають на вирішення їхніх прохань про притулок. Таким чином, як твердять німецькі офіційні особи, ці люди, переважно без кваліфікацій, без знання німецької мови, часто з дітьми або непрацездатні, стали справжнім тягарем для держави, а точніше для німецьких платників податків.

У своєму виступі на міжнародному симпозіумі в Берліні міністр внутрічніх справ Німеччини зазначив, що хоча багато зі згаданих іммігрантів, які не зазнають політичних переслідувань, не отримують цілковитого політичного притулку, однак, з огляду на ту чи іншу небезпеку, що загрожує їм в їхніх країнах, Німеччина не депортує їх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG