Доступність посилання

ТОП новини

Таджикистан на грані нової громадянської війни?


Таджикистан на грані нової громадянської війни?

Прага, 26 червня 2001 – Світові агенства звертають увагу на активні бойові операції силових міністерств Таджикистан, які відбуваються у ці дні. Чимало спостерігачів пов’язують це не лише з боротьбою супроти кримінальних елементів та наркоділків. А вважають, що у цій азійській республіці може спалахнути нова громадянська війна і до цього може призвести нібито розкол у середині правлячого нині кулябського клану.

Агенство Ройтерс повідомило у понеділок про знищення оперативниками Таджикистану 36 озброєних терористів і захоплення в полон великої групи бандитів з ісламістського угруповання Рахмона Санґінова та Мансура Муккалова, які командували ісламською опозицією під час громадянськї війни 1992-97 років. Спостерігачі також зауважують, що локальні військові зіткнення на території цієї азійської країни відбуваються чи не щоденно і йдеться не лише про терористичні, опозиційні владі президента Емомалі Рахмонова, групи але й про банди наркоділків та провокаційні дії талібів із сусідньої території Афґаністану. За повідомленнями агенств спроби озброєних груп перетнути афґано-таджицький кордон здійснюються у червні фактично щодругий день…

Дехто пов’язує активізацію військових дій в Таджикистані з нібито назрілим вже розколом у середині правлячого тут кулябського клану. Про це пише, зокрема, російський інтернетівський сайт Аґенства політичних новин. Спостерігачі вважають, що виник антаґонізм (поки що прихований) між двома державними діячами - нинішнім президентом країни Емомалі Рахмоновим та його апаратним суперником мером Душанбе і головою верхньої палати таджицького парламенту Махмадсаїдом Убайдуллаєвим, який також є впливовим у згаданому вже кулябському клані.

Антаґонізм цих таджицьких лідерів докотився до того, що на нещодавньому дипломатичному прийомі в Душанбе Рахмонов на очах у іноземних послів зацідив Убайдуллаєву в писок у відповідь на репліку останнього, сказану у пів-голос. Російські джерела вважають, що на боці Убайдуллаєва нині більшість кулябського клану і він веде переговори з об’єднаною таджицькою опозицією, памірським кланом, а також з афґанськими талібами. Виглядає так, що Махмадсаїд має прихильників і серед частини впливових російських військових з таджицького континґенту.

Сам Рахмонов, за повідомленнями російських джерел, веде нині при допомозі російського Головного розвідувального управління і Ґенштабу російських збройних сил активну лоббістську роботу з метою отримати карт-бланш на превентивні заходи супроти Убайдуллаєва. Останній нібито також має підтримку серед частини російських політиків, зокрема, з боку спікера Держдуми Росії Ґеннадія Сєлєзньова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG