Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси


Огляд західної преси

Прага, 26 червня 2001 – Однією із головних тем на сторінках західних газет залишається візит Папи Римського Йоанна-Павла Другого в Україну і суперечки між поділеними українськими церквами. У контексті візиту папи оглядачі коментують також політичну й економічну ситуацію в Україні.

Лондонська газета «Таймс» пише з цього приводу, що суперечки, які супроводжують візит Папи Римського, свідчать і про складне становище України в Європі. Іноді її погляд повертається на Захід. Проте, як вважає газета, існують надто сильні зв’язки з її східним сусідом і колишнім правителем Росією. Унаслідок такої невизначеності 50-мільйонний народ, який здобув незалежність від Москви 91-го року, досі не може упорядкувати власного життя. Нині візит Йоанна-Павла Другого в Україну, як образно окреслює газета, знову оголив перед світом тріщину в душі народу, тобто поділ на західну католицьку і східну православну частини країни. Візит папи, як вважає газета, надихнув 6 мільйонів католиків у Західній Україні і роздратував український православний клер, симпатії якого залишаються по боці Росії, а також православну ієрархію в Москві. «Лондон таймс» додає, однак, що частина священиків Української православної автокефальної церкви привітали візит папи. Усі ці контроверзи, на думку газети, відображують і політичну непевність в Україні, яка мріяла про незалежність тисячу років. Серед головних проблем країни газета називає економічну кризу, корупцію у керівництві, екологічне занечищення після чорнобильської катастрофи та інше. Якщо Україна зможе знайти сили, щоб переорієнтуватися на Захід, закінчує газета «Лондон таймс», то нинішній візит Папи Римського послужить не лише пригадуванням про внутрішній хаос в Україні, а й стане рукою допомоги, яку Захід готовий простягнути їй у майбутньому.

Тим часом газета «Вашінгтон пост» зупиняється на недільних відвідинах папою меморіалу сотням тисяч жертв сталінського терору в Биковні, а також Бабиного яру, де під час німецької окупації нацисти розстріляли понад 30 тисяч євреїв. Відвідини Бабиного яру газета розціює, як іще один жест примирення з боку папи після численних нарікань єврейських лідерів на пасивність Ватікану під час голокосту, а також на брак реакції з боку Йоанна-Павла Другого під час його візиту до Сірії, коли президент Башар Асад виступив у його присутності з антисемітськими випадами.

Коментуючи візит Папи Римського в Україну, газета «Інтернешанел геральд трібюн» повертається до справи замордованого українського журналіста Георгія Гонгадзе, а точніше – до зустрічі матері вбитого журналіста з Йоанном-Павлом Другим у Римі під час підготовки його візиту в Україну. Леся Гонгадзе не дочекалася приїзду папи до Києва, пише газета. У квітні вона вилетіла до Рима, де попросила аудієнцію і благословення папи, поінформувавши його про трагедію і про небажання компетентних інстанцій розслідувати справу вбивства її сина і про цинічні заяви офіційних осіб у Києві у справі вбивства. Газета знову наводить деякі деталі справи Гонгадзе і реакцію з боку президента Кучми та інших членів українського керівництва.

Порівнюючи відвідини Йоанном-Павлом Другим Києва і Львова, журналісти наголошують на браку належної організації в Києві і на антипапських настроях серед більшої частини православної ієрархії в Києві. Після Румунії, Грузії і Греції Україна стала червертою країною, яку відвідав Папа Римський і в якій православна церква є домінуючою. 25 червня на масове богослужіння папи в аеропорту неподалів від Києва, як зауважує західна преса, замість очікуваних 300-т тисяч людей прибуло лише приблизно 40 тисяч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG