Доступність посилання

ТОП новини

У Люксембурзі завершилась кількаденна сесія Ради міністрів Європейського Союзу під егідою Швеції


У Люксембурзі завершилась кількаденна сесія Ради міністрів Європейського Союзу під егідою Швеції

Люксембурга, 27 червня 2001 - Це остання міністерська сесія під шведським головуванням. Наступних пів-року в Європейському Союзі головуватиме Бельгія. Рада Міністрів ЄС обговорила широкий спектр проблем, які ще залишаються нерозв’язаними - це становище на Балканах, взаємини з Туреччиною, Китаєм, Єгиптом і Україною.

Першим на порядок денний люксембурзької сесії Ради міністрів ЄС було винесене становище на Балканах. В обговоренні цьго питання взяв участь міністр закордонних справ Македонії Мітрева, який детально оповів природу конфліктів на півночі країни. Природа походження конфліктів в Македонії дуже наближена до косівської проблеми. Міністр закордонних справ Македонії зазначив, що дипломатичні ресурси держави, аби владнати конфлікт мирно, майже вичерпані, тому влада Македонії змушена вдаватись до силових методів у боротьбі з албанськими сепаратистами.

З цього приводу Рада Міністрів ЄС ухвалила резолюцію.

Тут варто додати ,що 29 червня в Брюсселі відбудеться конференція країн фінансових - донорів Македонії за участі Світового Банку та Європейської Комісії.

Важливе місце в люксембурзькому форумі посіла тема взаємин Європейського Союзу з Туреччиною. Вона охопила три основних аспекти : вироблення спільної стратегії щодо долучення Туреччини до Європейського Союзу, імплементації, тобто втілення в життя Митного Союзу між Туреччиною та ЄС і розв’язання турецько - кіпріотської проблеми.

Критика, яка посипалась на голови членів турецької делегації з боку міністрів Євросоюзу стосувалася порушень плюралізму в Туреччині та свободи висловлювань. Ці моменти ускладнюють початок діалогу про долучення Туреччини до Європейського Союзу. Проте у відповідь офіційна Анкара виставила програму покращення становища стосовно плюралізму в державі. І після тривалих дискусій міністрам закордонних справ Європейського союзу нічого не залишалось робити, як спільно ухвалити цю програму.

На завершенння Рада Міністрів Європейського Союзу підбила підсумки шведського головування в ЄС, під час якого домінувало проведення заходів спрямованих на розширення Європейського Союзу. А Бельгія нагадала,що протягом її наступного головування в Євросоюзі основна увага звертатиметься на внутрішню інтеграцію ЄС, запровадження спільної європейської валюти «ЄВРО», на економічний розвиток ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG