Доступність посилання

ТОП новини

СНІД у країнах Східної Європи і колишнього СРСР


СНІД у країнах Східної Європи і колишнього СРСР

Прага, 27 червня 2001 – Західні фахівці, які працюють над програмою боротьби із хворобою СНІД, заявляють, що у країнах Східної Європи і колишнього Радянського Союзу нині можна простежити найшвидкіші темпи поширення вірусу імунодефіциту. На їхню думку, це може перерости в епідемію, якщо не вжити радикальних профілактичних заходів у боротьбі із хворобою.

У порівнянні з африканськими країнами, де вірусом імунодефіциту заражено понад 26 мільйонів людей, у країнах Східної Європи і колишнього СРСР кількість інфікованих поки що залишається невеликою. Проте, згідно з даними ООН, а також Центру Ліндесмит і Фонду, що займається проблемами наркоманії, ця цифра у згаданих країнах з кожним роком різко зростає. Якщо 95-го року в усіх цих країнах зареєстровано лише 30 тисяч інфікованих, то минулого року їх було вже 700 тисяч. Згідно із цими ж даними, зростання захворювань тісно пов’язано з поширенням наркоманії. 80 відсотків інфікованих приймають наркотики.

Минулого вівторка Інститут Відкритого суспільства – харитативна організація, яка займається проблемами Східної Європи – влаштував нараду, яка збілася за часом із триденною спеціальною сесією ООН, присвяченою боротьбі із хворобою СНІД. Перед учасниками наради, серед яких були лікарі, науковці, керівники харитативних програм і політичні діячі, виступив професор Гарвардської медичної школи Пол Фармер, який очолює програму боротьби зі СНІДом у Росії і на Гаїті. На думку Фармера, навряд чи політичні діячі нині готові повести належну боротьбу з поширенням хвороби. Він закликав професіоналів, тобто лікарів, активістів і доброчинні організації розробити план бортьби і профілактичних заходів проти поширення хвороби, особливо серед молодих людей, що вживають наркотики, часто користуючись однією голкою, а також в сиротинцях та у в’язницях, де зростає число інфікованих вірусом імунодефіциту і туберкульозу.

За словами члена російського парламенту Ковальова, знаного захисника прав людини, який виступив перед учасниками наради, російський уряд оголосив боротьбу з наркотиками, загнавши таким чином наркоманів у підпілля, що унеможливило надання їм необхідної медичної допомоги. Під час наради виступив також Костянтин Леженцев, який у рамках міжнародної організації «Лікарі без кордонів» організував програму допомоги інфікованим вірусом СНІДу в Україні. За його словами, мета його групи – організувати відповідний діалог з урядом у справі негайної акції, яка забезпечувала б право кожного хворого на отримання лікарської домоги.

Учасники наради зійшлися на тому, що боротьбу проти захворювань СНІДом потрібно починати від широких профілактичних заходів і роз’язнювальної діяльності, яка мала би загальмувати поширення хвороби передусім серед молоді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG