Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського в Україну


Візит Папи Римського в Україну

Прага, 27 червня 2001 – Західна преса продовжує коментувати візит Папи Римського Йоанна-Павла Другого в Україну. На відміну від прохолодної зустрічі папи в Києві, зокрема з боку православного клеру, що належить до Російської православної церкви, у Львові Йоанна-Павла Другого – виходця із сусідньої Польщі віруючі привітали, за словами газети «Вашінгтон пост», майже як сина свого народу.

Повідомляючи про надзвичайно успішні відвідини папою Львова, західні оглядачі і далі повертаються до настроїв серед православного клеру і віруючих у Києві. Преса наголошує на тому, що лише священики Української автокефальної православної церкви належно вшанували главу Римо-католицької церкви. Натомість священики православної церки, що належить до Московського патріархату, поставилися до візиту папи відкрито зловороже. Німецька газета «Зюддойче цайтунґ» цитує слова православного єпископа Павла, за словами якого, він молиться, щоб літак папи не приземлився в Україні, щоб з ним щось сталося де-інде. Хоча газета не називає це побажання гріхом, що суперечить суті християнського вчення, німецький читач довідується таким чином про глибокі проблеми, що ділять українське суспільство не лише в релігійному плані.

Із відгуків про відвідини папою Львова ми зупинимося зокрема на двох – у газетах «Вашінгтон пост» і «Лос-Анджелес таймс».

Паломництво Папи Римського в Україну, пише газета «Вашінгтон пост», після атмосфери гірких релігійних міжусобиць у Києві перетворилося у святкування релігійного відродження у Львові – центрі української католицької церкви, яка зазнала репресій за радянських часів. Газета цитує заклик папи до сотень тисяч зібраних віруючих у справі минулого релігійного конфлікту, щоб очищена історична пам’ять провадила кожного до перемоги всього, що об’єднує, над тим, що ділить. У вівторок, за словами газети «Вашінгтон пост», прекрасне місто Львів з восьмистами тисяч жителів з ентузіазмом привітало Йоанна-Павла Другого. На його богослужіння українською мовою, за оцінками кореспондента газети, зібралося приблизно 600 тисяч людей. Стадіон для мотогонок перетворися у церкву під відкритим небом, а у вечері навіть дощ не стримав трьохсот тисяч людей від участі у марші молоді. На закінчення газета дає короткий історичний нарис постання греко-католицької церкви після підписання унії 1596-го року, описує її жорстокі переслідування за сталінських часів, масові убивства священиків та активістів і нинішнє відродження цієї церкви.

Тим часом газета «Лос-Анджелес таймс» у репортажі про відвідини Йоанном-Павлом Другим Львова головно зосереджує увагу на жорстоких переслідуваннях протягом 40-а років грекокатолицької церкви, яку називали «церквою в катакомбах». Більшість священиків, активістів церкви, ченців і чорниць загинули за радянських часів. Їх розстріляно або заслано в Сибір, звідки рідко хто повернувся. Описуючи протистояння католицької церкви проти радянського режиму, газета підкреслює, що за радянських часів не було жодної подібної релігійної або іншої опозиції режимові. Газета повідомляє також про канонізацію у Львові в середу 28-ми греко-католиків, 27 з яких папа проголосив мучениками за віру.

Нинішній візит папи, як вважає газета, зіграє надзвичайно важливу роль у відродженні католицької церкви в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG