Доступність посилання

ТОП новини

День Конституції України в Криму


День Конституції України в Криму

Симферополь, 28 червня 2001 - День української Конституції за традицією в Криму відзначається без помпи і розмаху. Місцеві власті обмежуються офіційними привітаннями у пресі і проведенням урочистих зборів.

Сьогодні у Симферополі мало що нагадує державне свято. Лише центральні вулиці прикрашені різнокольоровими прапорцями та де-не-де вивішені гасла “С праздніком, уважаємиє сімфєропольци!”, а що за “празнік” – кожен може здогадуватися сам, бо ті ж гасла вивішували і в травні, і в березні, і в січні.

Привітання, оприлюднені напередодні Дня Конституції, теж виглядають шаблонно та сухо. І президія Верховної Ради Криму, і Рада міністрів АРК, і Постійний представник президента України в автономії у своїх зверненнях до кримчан спершу пишуть про величезне значення самої Конституції та факту її ухвалення 5 років тому як для України так і для її складової частини – Автономної Республіки Крим. Потім мова йде про те, що життя кидає нові виклики, ставить нові проблеми, які треба узгоджувати з Конституцією, а тому, цитую: "попереду – величезна робота з удосконалювання законодавства та організації влади, з підвищення добробуту кожної людини", кінець цитати. Ті ж мотиви звучали і на урочистому засіданні представників влади та громадськості, яке відбулося у Симферополі увечері в середу. Зокрема, голова кримського уряду Сергій Куницин відзначив, що ухвалення Конституції України суттєво вплинуло на українське суспільство, закріпивши принципи демократії і ринкової економіки. Однак, як вважає кримський прем’єр, час показав, що Основний закон України не став вершиною державної мудрості. Конституція – цитую: “лише результат компромісу, який віддзеркалює усі складнощі і суперечності політичної системи, що існувала на той період”, - заявив Сергій Куницин і висловився за удосконалення конституційного і законотворчого процесу в Україні.

Спікер Верховної Ради автономії Леонід Грач у своєму виступі назвав Конституцію – визначним документом, а її ухвалення – найбільшою історичною подією в житті України. Принагідно нагадаю, що 5 років тому 1-й секретар Кримського рескому КПУ Леонід Грач жорстко вимагав виключити з партії усіх парламентарів-комуністів, які не голосували проти “буржуазної конституції”. Тоді Кримський реском позбавив партбілетів двох народних депутатів, які обиралися від Криму, лише за те, що ті утрималися під час голосування. Тепер Леонід Грач – один з найпалкіших прихильників української конституції. Він каже, що головна її цінність у тому, що виписані в ній повноваження Криму відкривають широкі можливості для розвитку його автономії. Правда, на урочистому засіданні Грач трохи журився, що не всіх положень Конституції офіційний Київ дотримується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG