Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї тривають бурхливi дебати у зв’язку з процесом й екстрадицiєю колишнього президента Слободана Мiлошевича


У Сербiї тривають бурхливi дебати у зв’язку з процесом й екстрадицiєю колишнього президента Слободана Мiлошевича

Бєлград, 28 червня 2001 - Скарги його адвокатiв розглядають Конституцiйний суд Югославiї й Верховний суд Сербiї. Опозицiйнi партiї уклали угоду про спiвробiтництво, а прихильники ув’язненого екс-президента продовжують протести.

Усi громадяни Сербiї стали юридичними експертами. У четвер нiхто не говорив про щойно ухвалений закон про приватизацiю, вiд якого залежить доля економiки й майже п’яти мiльйонiв зайнятих. Преса присвячує цiлi сторiнки дебатам про спiввiдношення конституцiї, законiв й мiжнародних правових норм та про повноваження окремих гiлок влади.

Президент Югославiї Воїслав Коштунiца у середу прийняв делегацiю Соцiалiстичної партiї, у складi якої було 20 чоловiк. Вони вимагали звiльнення голови партiї Слободана Мiлошевича й скасування декрету союзного Кабiнету мiнiстрiв про спiвробiтництво з Мiжнародним трибуналом у Гаазi. В ходi розмови, яка тривала двi години, Коштунiца зазначив, що Мiлошевича не буде видано до Гааги у разi скасування Конституцiйним судом згадного декрету. Проте, вiн додав, що глава держави не уповноважений втручатися в юридичнi питання, включаючи й екстрадицiю. Нагадаємо, що суддiв Конституцiйного суду призначив колишнiй режим та, що цей суд ранiше беззастережно проводив усi полiтичнi замовлення Мiлошевича.

Петицiю проти видачi екс-президента до Гааги пiдписало 50 професорiв Юридичного факультету у Бєлградi. I в цьому випадку йдеться про активiстiв Мiлошевичевої партiї.

Минулої ночi знову вiдбулася манiфестацiя прихильникiв колишнього глави держави. Iнцидентiв не було.

Лiдери правлячої демократичної коалiцiї провели чергову нараду, цим разом без участi президента Югославiї Воїслава Коштунiци та представникiв його партiї. На думку оглядачiв, це значить лиш одне: глава держави остаточно розiйшовся iз своїми колишнiми друзями. Один з учасникiв наради сказав журналiстам, що виконавча влада продовжить процес екстрадицiї Мiлошевича та iнших звинувачених Гаазьким трибуналом незважаючи на вирок Конституцiйного суду. Чедомир Йованович, член керiвництва Демократичної партiї, пояснив, що мiжнароднi правовi норми мають прiоритет над законами країни. Усi три опозицiйнi партiї у середу покинули республiканський парламент Сербiї й уклали угоду про спiвробiтництво. Мiлошевичевi соцiалiсти, ультранацiоналiстична Радикальна партiя воєводи-самозванця Шешеля та Партiя сербської єдностi заснована горезвiсним Арканом разом мають 70 з-помiж 250 депутатiв у парламентi. Вони вимагають призначення дострокових виборiв на усiх рiвнях оскiльки демократична коалiцiя, на їхню думку, проводить катастрофiчну економiчну й соцiальну полiтику та слухняним виконанням усiх вимог Заходу принижує сербський народ.

Адвокати Мiлошевича заявляють, що вiн пригнiчений загальною ситуацiєю але психiчно стабiльний. У зв’язку з його перебуванням у в’язницi ще одна цiкава подробиця. Екс-президента минулого тижня вiдвiдав один владика Сербської православної церкви й подарував йому Бiблiю, незважаючи на факт, що в’язень – запеклий атеїст. Жiнка Мiлошевича здивувалася, коли на столику у камерi побачила книжку, якої в їхнiй хатi нiколи не було. “Ти це читаєш?” – запитала панi Маркович свого чоловiка. “Та що ти!”, нiбито мав вiдповiсти Мiлошевич.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG