Доступність посилання

ТОП новини

Народний депутат першого скликання Валерій Івасюк в прямому ефірі Радіо “Свобода”: “Сьогодні Конституція і Кучма – речі несумісні”


Народний депутат першого скликання Валерій Івасюк в прямому ефірі Радіо “Свобода”: “Сьогодні Конституція і Кучма – речі несумісні”

Київ, 29 червня 2001-

Народний депутат першого скликання Валерій Івасюк в прямому ефірі Радіо “Свобода” телефоном з Лондона.

Зиновій Фриз ( Прага):

“Пане Івасюк, чому ж не запрацювала українська Конституція за останні п”ять років?”

Валерій Івасюк:

“По-перше, хотів би привітати з Днем Конституції всіх, хто слухає Радіо “Свобода”. Як би там не було, це свято. Я не згодний , що Конституція не діє в Україні, вона тільки починає, дуже важко, проблематично, але діяти. І, даруйте, говорячи про себе особисто: саме через те, що вже вичерпали себе у часі перехідні положення Конституції( за якими прокуратура ще могла чинити свавілля, арештовувати людей без суду), я отримав можливість повернутися до України. Зараз я здійснюю процедуру обміну документа, який надавав мені можливість бути у Великобританії і мати політичний притулок, на мій український паспорт.

Отже, повертаючись до Конституції. Це головний закон, вище нього не має нічого і нікого. В Україні зараз вище Конституції є призидент. Але Конституція – це об”єктивний чинник, президент – суб”єктивний.

Якщо президент створює інститут державних секретарів, він порушує Конституцію у частині правомочності Кабінету міністрів, парламенту, перебираючи на себе всю владу, узурпуючи її.

Згадуючи цю ніч у парламенті, коли працювали над Конституцією, можу сказати : проголошені Морозом слова, що Конституція є, призвели до того, що більшість людей у залі плакали. Вони розуміли, що настає кінець епохи сталінізму (який намагається продовжити Кучма).

Звичайно, що Конституція має в собі суперечності, її треба доробляти, бо вона була ухвалена за одну ніч, одначе ця ніч засвідчила великий труд багатьох людей.

Сьогодні Конституція і Кучма – речі несумісні. Я хотів би , щоб святкування шостої річниці Конституції супроводжувалось усвідомленням простих людей, що в нас юридично виважена Конституція.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG