Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 29 червня 2001 - “З власністю найскладніше”- у публікації під таким заголовком кореспондент газети “Правда України” розмірковує про невизначеність в Конституції держави деяких положень. Найбільшою вадою нинішньої Конституції журналіст вважає відсутність чіткого формулювання про приватну власність. Скажімо, визначення кількох форм власності в Основному законі негативно впливають на приватизацію в країні. “Коли в Україні земля була б товаром, -переконаний автор статті, -“ це задіяло б великі кошти і кардинально на краще змінило б економіку держави.”

На думку народного депутата, лідера партії “Собор” Анатолія Матвієнка( публікацію якого друкують “Сільські вісті”), істотним недоліком Конституції є те, що багато її норм містять посилання на законодавчі акти, які ще належало ухвалити.

Парламентарій переконаний:

“Це виявилося цілковитим прорахунком, адже досить було заблокувати ухвалення кількох таких актів (що й зробив президент Кучма, використовуючи надане йому право вето), як держава опинилася на грані виходу за межі правового поля. Має Конституція й глибші недоліки, зумовлені часом і способом її ухвалення.

Скажімо, надто багато повноважень має президент держави, який призначає всіх керівних посадовців виконавчої влади аж до рівня району. І це вже заклало глибоку потенційну суперечність між усевладним, але не обтяженим відповідальністю президентом, і між безвладним, зате завжди “підвішеним у повітрі” прем’єром. Відтак, на порядок денний постало питання вдосконалення Основного закону, але не докорінної зміни Конституції”.

Тим часом, прагнення деяких політиків саме змінити Конституцію України (про що днями заявив колишній голова Політради при президентові, нинішній міністр транспорту Валерій Пустовойтенко) не знаходить схвальності в журналістських колах. Зокрема, з певною настороженістю до гучних заяв окремих політиків ставиться і автор статті в газеті “Україна молода” Діана Дуцик.

Докладніше з її думкою можна ознайомитися в статті “Константа Конституції”.

Окрім теми Констититції , головною темою в пресі лишається візит Папи Римського Іоана Павла ІІ. На думку одного з журналістів газети “День”, дискусії навколо цього візиту триватимуть ще довго. Наразі ж часопис вирішив оповісти, як російські ЗМІ коментували відвідини понтифіка і яке вони приділяли значення візитові глави католицької церкви. Про це оповідається в рубриці “Після імперії”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG