Доступність посилання

ТОП новини

Естонія експериментує з демократією в інтернеті


Естонія експериментує з демократією в інтернеті

Прага, 29 червня 2001 - «Сьогодні вирішую я» — так називається сміливий експеримент уряду Естонії, який започатковано цього тижня. Тепер усі бажаючі мають можливість скористатися з «прямої демократії» — ознайомитися з урядовими законопроектами й висловити свої зауваження й пропозиції на спеціяльному інтернет-порталі, який відкрито на офіційному сайті естонського уряду.

Мета нового проекту подвійна: з одного боку сприяти більшій прозорості влади, з іншого — прискорити ухвалення законодавства.

Сторінка «Сьогодні вирішую я» пропонує доступ до проектів нових законів і змін до вже чинних, які розробляють міністерства чи комісії. Іще до того, як їх буде подано до парламенту, і вже в процесі розгляду всі їх можна прокоментувати чи запропонувати власні думки, ба навіть і цілі власні законопроекти, і взяти участь у їхньому обговоренні в інтернеті.

Жоден голос не має пропасти — а пропозиції, які підтримає більшість відвідувачів сайту, за підписом прем’єр-міністра підуть до відповідного міністерства чи комісії.

Усе буде відкрито, обіцяє радник прем’єр-міністра Естонії з питань технологій Ліннар Війк: буде видно, в кого конкретно на столі кожна пропозиція, скільки часу пройшло після підпису прем’єра і скільки ще залишилося за законом на її розгляд.

Прем’єр-міністр Естонії Март Лаар визнає, що нова система додасть урядовцям праці — але наголошує на головній меті проекту і водночас усієї його адміністрації: зробити врядування прозорішим.

«На будь-яку ідею чи пропозицію обов’язково муситиме надійти відповідь — або ж чітке пояснення, чому така ідея нереалістична чи непрактична. Очевидно, це створить урядовцям нові завдання. Але, – каже Март Лаар, – гадаю, пояснювати щось людям — це позитивний новий тягар».

Скептики можуть зауважити, що новий інтернет-портал естонського уряду може порушити принцип пропорційного представництва, надавши надмірний вплив одній лише групі населення — тим, хто має доступ до інтернету, а отже, найімовірніше заможнішим, освіченішим чи мешканцям міст.

Але в Естонії, яку в нещодавньому міжнародному огляді названо однією з країн із найшвидшим розвитком інтернету, це не так. Ба й навпаки, вважає прем’єрів радник із питань технологій — на його думку, новий проект вирівняє нинішнє становище, за якого люди зі статками й добрими зв’язками вже мають вплив на уряд, чи то через різноманітні організації, а чи й через оплачуваних ними лобістів. Тепер, стверджує Ліннар Війк, інтернет-портал дасть доступ до законотворення й пересічним громадянам.

А інтернет вони мають: ці послуги швидко поширюються до найвіддаленіших хуторів, і користуються ним зараз понад 35 відсотків мешканців країни; до того ж у Таллінні, де живе третина населення Естонії, щільність користування інтернетом, як з’ясувалося, зовсім не найбільша — провінція тут випередила столицю.

Особливо важливо, на думку ініціяторів проекту, те, що він дає унікальну можливість долучитися до демократичного процесу саме молоді, яка найбільше користується інтернетом. За даними естонських досліджень, із-посеред молодих людей віком від 19 до 35 років 85 відсотків уживають інтернет майже щодня і спілкуються з органами влади найрадше електронним чином. А років через 20, наголошує радник прем’єр-міністра, ця група населення стане центром ваги всього суспільства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG