Доступність посилання

ТОП новини

Політичні пристрасті довкола припинення ретрансляції в Криму програм російської радіостанції “Маяк”


Політичні пристрасті довкола припинення ретрансляції в Криму програм російської радіостанції “Маяк”

Симферополь, 3 липня 2001 р;

ПІДВОДКА: Останні кілька днів деякі кримські газети і місцеві політики, відомі своїми проросійськими настроями підняли справжній гвалт – в Криму, начебто, примусово припинено ретрансляцію програм російської радіостанції “Маяк”. Заговорили про насильницьку українізацію та утиски росіян.

Ретрансляцію в Криму російського “Маяка” було припинено близько пів місяця тому. Але саме у ці дні відома своєю російськістю частина кримської преси підняла голос на захист російськомовного населення, якому, як стверджується, загрожує тотальна українізація. Як прояв наступу на права росіян у Криму - розцінила відключення “Маяка” наймасовіша на півострові газета “Кримская правда”, яка з номера в номер пише про підступи київських дядьків.

Про недопущення так званих “національних перегинів” у радіоефірі - днями заявив і голова Верховної Ради Криму комуніст Леонід Грач, який висловив “глибоку стурбованість” витісненням російської мови з теле- і радіо-ефіру автономної республіки. У пересічного громадянина справді може виникнути враження, що російськомовним у Криму досить непереливки: от, навіть, улюблені радіопрограми не дають слухати. А що ж насправді?

Як повідомив генеральний директор Держтелерадіокомпанії “Крим” Валерій Низовий, а саме ця компанія ретранслювала “Маяк”, насправді жодної політики тут немає. Просто росіяни запустили новий супутник, на якому встановлено більш сучасне цифрове обладнання. В Криму такої апаратури немає, тож знімати сигнал “Маяка” із супутника просто технічно неможливо.

Голова Республіканського комітету Криму з інформатизації Валентин Козубський каже, що зараз уряд автономії відшукує кошти на придбання відповідної антени, але тут постає ще одна проблема. Виявляється, в Криму сигнал радіостанції “Маяк” просто крали. Дозволу росіян і ліцензії української Нацради у ДТРК “Крим” немає. За словами пана Низового, робота у цьому напрямку зараз триває. Але тепер та ж “Кримская правда” переживає, що з часом хоч і ретрансляція “Маяка” відновиться, але подаватиметься вона в “урізаному” вигляді, у поєднанні із загальноукраїнською та місцевою радіо-продукцією. А це вже, бачте, націоналізм, звичайно, український і буржуазний.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG