Доступність посилання

ТОП новини

Що відбувається на сесії Європарламенту?


Що відбувається на сесії Європарламенту?

Брюссель, 03 червня 2001 - Цього тижня в Страссбурзі розпочалася чергова сесія Європейського Парламенту. Основна тема, яка знаходиться на порядку денному сесії Європарламенту - це обговорення програми бельгійського головування в Європейському Союзі. В сфері економіки і фінансів парламентарі обговорять діяльність Центрального Європейського Банку та шляхи зміцнення «ЄВРО», в сфері зовнішньої політики головним питанням є дотримання прав людини в світі.

Під час нинішньої сесії члени Європейського Парламенту підбили підсумки головування Швеції в Європейському Союзі, результати Гьотеборзського саміту глав держав ЄС, заслухали програму бельгійського головування в Євросоюзі. Головним доповідачем на цю тему був прем’єр міністр Бельгії Гі Ферхофстад, який звернув увагу парламентарів, що країнам Європейського Союзу слід негайно гармонізувати і зміцнити свою власну економіку, активізувати роботу Центрального Європейського Банку, виробити чіткі механізми ухвалення важливих внутрішньополітичних та зовнішньополітичних рішень шляхом обмежень користування права вето.

Щодо діяльності Центрального Європейського Банку, то це питання окремо виноситься на порядок денний сесії Європейського Парламенту. Європейський Центральний банк є основною інституцією ЄС, від якої залежить зміцнення спільної європейської валюти «ЄВРО», курс , якої в порівнянні з американським доларом поступово, але невпинно падає до долу. Тому члени європейського парламенту вважають за доцільне переглянути роботу банку.

Під час нинішньої сесії Європейського Парламенту чимало уваги приділяється питанню дотримання прав людини в світі. Головним доповідачем на цю тему є представник від фінських зелених Матті Вуорі.

Він зокрема зазначив, що дотримання прав в людини повинні бути головним пріоритетом зовнішньополітичної діяльності Європейського Союзу і тому Європейський Парламет, Рада Міністрів ЄС, Європейська Комісія повинні пильно стежити за станом прав людини в країнах з якими Європейський Союз уклав партнерські угоди. Якщо ці країни не дотримуватимуться взятих на себе зобов’язань щодо демократичних принципів та прав людини, - вважає парламентар Матті Вуорі,- то до них слід застосовувати відповідні санкції.

Доповідач зазначив, що дискримінації зазнають румунські цигани, Туреччина продовжує утиски курдів, режим Талібана в Пакистані утискає права жінок. Було названо багато інших прикладів , в тому чилі утиски політичної опозиції в Україні.

У дискусіях на цю тему взяв участь міністр закордонних справ Бельгії, новоспечений голова Ради міністрів ЄС Луі Мішель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG