Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна готується до 10 річниці державної незалежності


Як Україна готується до 10 річниці державної незалежності

Київ, 3 липня 2001 - Україна готується до 10 річниці державної незалежності.

Поспіхом чистяться” парадні під’їзди”. Почали з залізничного вокзалу і аеропорту “Бориспіль”. За помпезними проектами на багатомільйонні суми, за котрими криються інтересами різних наближених до влади фірм і фірмочок, якось забули про те, без чого важко уявити українську історію, культуру.

У занедбаному стані в Києві перебуває будинок, який чудом дожив до наших днів, і в якому на початку століття мешкав Михайло Грушевський. Тут мав бути музей цієї видатної людини, що стояла біля колиски незалежної України.

Тепер же без охорони залишився Національний історико-етнографічний заповідник у Переяславі, котрий упродовж 50 років очолює видатний діяч української культури, лауреат Шевченківської премії Михайло Сікорський. Мало того, до останнього часу йому навіть настійливо радили полишити роботу, яка стала, по суті, смислом усього його життя.

Негаразди Переяславського музею не обійшли і самого Михайла Сікорського, людину поважного віку, шановану в Україні, почесного громадянина Переяслава, лауреата Шевченківської премії, премії імені Дмитра Яворницького, заслуженого працівника культури України, нагородженого орденом Богдана Хмельницького та іншими державними нагородами.

Як говорять у Переяславі, почалося все відразу, як полишив прем’єрське крісло Віктор Ющенко, який полюбляв бувати у тутешніх музеях, кохався в українській старовині і всіляко підтримував Сікорського. До того ж , дехто з високих обласних чиновників давно поклав око на старовинні козацькі шаблі, давні українські ікони, вишиванки - ці коштовні раритети, котрі б прикрасили будь-яку приватну колекцію. Але ж як бути з непоступливим директором?

Спершу відімкнули в музеї сигналізацію, потім зняли міліцейську охорону. Музейні працівники опинилися сам-на-сам з різними недоброзичливцями і злодіями. З Переяслава посипалися скарги в усі високі інстанції – президенту, в Кабмін. Та він не знав, що всі вони потрапляли на стіл обласним чиновникам, бо музей -і це дивина - і по сьогодні знаходиться в обласній комунальній власності. А самому Сікорському в обласному управлінні культури і в місцевій адміністрації порадили звільнити посаду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG