Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в німецькій імміграційній політиці


Зміни в німецькій імміграційній політиці

Прага, 5 липня 2001 – Днями сформована в Берліні спеціальна державна комісія оприлюднила рекомендації у справі радикальних змін у німецькій імміграційній політиці. З огляду на дальші дискусії серед офіційних осіб у середу і дальші пропозиції в підготовці нового імміграційного закону ми знову повертаємося до цієї теми.

Нинішні дискусії в Німеччині на рівні офіційних осіб, представників політичних партій і підприємницьких кіл у справі змін імміграційної політики викликають особливе зацікавлення навіть серед сусідніх європейських країн. На відміну від цих країн Німеччина, яку звинувачували і продовжують звинувачувати у проявах дискримінації іноземців, у расизмі й антисемітизмі, надавала громадянство лише на підставі німецької крові. Тим часом діти і навіть внуки іноземців, народжені в Німеччини, не мали автоматичного права на громадянство. Радикальні зміни наступили лише минулого року. Нині, у зв’язку зі скороченням народжуваності і зростаючими потребами німецької індустрії у кваліфікованій робочій силі уряд змушений був серйозно і швидкими темпами переглянути дотеперішню імміграційну політику. Державна комісія, яку очолила колишня голова бундестаґу, тобто німецького парламенту Ріта Зюсмут, підготувала рекомендації у справі зміни імміграційного закону. Комісія рекомендувала приймати щороку по 50 тисяч нових іммігрантів, передусім молодих і кваліфікованих людей. Новий закон мав би потрапити на обговорення бундестаґу цієї осені. Однак, в перебігу дальших дискусій виявилося, що ці рекомендації недостатні. Представники індустріальних кіл вважають, що Німеччина повинна приймати принаймні по 200 тисяч нових іммігрантів щороку, передусім кваліфікованих робітників, щоб виповнити потреби промисловості і утримати на належному рівні соціальну систему країни. За словами міністра внутрішніх справ Отто Шілі, перевагу в імміграції до Німеччини мали б отримати передусім люди з технічними спеціальностями. Далі учасники дискусій запропонували видавати додатково 10 тисяч віз для іноземних менеджерів і студентів. Проте досі подібні заходи, як підкреслюють оглядачі, мали лише частковий успіх. Раніше, з огляду на брак компютерних фахівців Німеччина запросила 20 тисяч програмістів і операторів. Прибуло лише 8 тисяч, до речі, багато з них українці. Фахівці із країн колишнього СРСР воліють іммігрувати, приміром, до Сполучених Штатів, які оголосили подібну програму для кваліфікованих кадрів і відразу надають їм статус постійних мешканців із правом на громадянство після п’яти років.

Тим часом партія зелених пропонує ще ширше відкрити двері для іммігрантів, поділивши їх на дві категорії – гуманітарну та економічну. Право на в’їзд мали б отримати і неповнолітні діти іммігрантів згаданих категорій віком до 18-ти років. Дотепер цей вік був обмежений у Німеччині до 16-ти років. Зелені пропонують підняти його до 21-го року. Вони також пропонують надавати політичний притулок групам людей, які зазнають переслідувань не лише з боку урядів, а й неурядових структур. Соціал-демократи, які очолюють правлячу коаліцію, підтримали цю ідею. Однак, учасники дискусій рахуються і з перешкодами, які постануть на шляху реалізації нової імміграційної програми. Нині в Німеччині є понад три мільйони безробітних, переважно у східній частині країни. Тут поширені також сильні антиімміграційні, расистські і антисемітські настрої. Берлінський кореспондент газети «Вашінгтон пост» Петер Фінн наводить деякі статистичні дані. Протягом минулого року кількість актів насилля проти іммігрантів, расистських або антисемітських випадів, особливо на території Східної Німеччини зросла на 59 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG