Доступність посилання

ТОП новини

Про скандал навколо банку “ Україна”: останню крапку у ситуації поставила величезна афера, яку провернули 18 парламентаріїв


Про скандал навколо банку “ Україна”: останню крапку у ситуації поставила величезна афера, яку провернули 18 парламентаріїв

Київ, 5 липня 2001 – Сьогодні мова йде не тільки про банкрутство Акціонерного комерційного агропромислового банку “ Україна”. Мова йде про банкрутство самої української держави. Таку думку висловив під час бурхливих дебатів у парламенті лідер депутатської фракції “ Яблуко” Михайло Бродський. Приблизно такі самі погляди висловлювали й інші законодавці стосовно кризового стану у банку. Єдиний конструктивний крок, на який спромоглися парламентарії – це створення тимчасової слідчої комісії з розслідування справ у банку. Деякі фахівці, зокрема Голова Національного банку України Володимир Стельмах, стверджують, що проблеми у банку “Україна” почалися ще 1994 року. Саме з того часу одна з головних фінансових інституцій країни самостійно уже не існувала, а брала постійні кредити у Національного банку. За словами пана Стельмаха, кредити становили понад 900 мільйонів гривень. Вражає тільки, як упродовж майже семи років банкові Україна вдавалося балансувати у цій ситуації. Адже сім років – це не один рік і не два.

Але останню крапку у ситуації поставила величезна афера, яку провернули 18 парламентаріїв. Вони брали кредити у банку і не повертали їх. Внаслідок таких оборудок , банк завинив перед своїми клієнтами 1,8 мільярди гривень. 5 липня деякі народні депутати та уряд вирішили у пожежному порядку рятувати ситуацію.

Вони запропонували випустити облігації внутрішньої державної позики в обмін на активи банку. Однак сума облігацій мала бути на рівні 450 мільйонів гривень значно менша від заборгованої. Лише 137 депутатів підтримали цю пропозицію. А інші – і розсудливий економіст пан Черняк, і опальний Єльяшкевич, і вічна опозиціонерка Вітренко зауважували, що це знакова афера і винуватців потрібно терміного покарати.

“Це ширма для фінансових оборудок”, – сказав Віктор Суслов.

Але поки є одне рішення: наступного четверга, 12 липня, тимчасова слідча комісія має оприлюднити перші результати розслідування. На думку того ж таки Суслова, немає іншого виходу і в уряду, і в Національного банку, як оголосити банк “ Україна” банкрутом і ліквідувати його.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG