Доступність посилання

ТОП новини

Кримська “зала очікувань”


Кримська “зала очікувань”

Симферополь, 6 липня 2001 - “Залою очікувань” називає в останні дні кримський політичний олімп місцева преса. Кримські верхи чекають на рішення президента Леоніда Кучми стосовно долі уряду автономії та його глави Сергія Куницина, яким у червні Верховна Рада Криму оголосила недовіру.

Прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин, якому кримський парламент у червні оголосив недовіру, готовий до будь-якого рішення президента щодо його долі. Про це він заявив у Симферополі в інтерв’ю місцевим журналістам. Голова Ради міністрів Криму позитивно оцінив заяву керівника адміністрації Президента України Володимира Литвина про створення спеціальної комісії з вивчення політичної ситуації в автономній республіці. Це, на думку Сергія Куницина, свідчить про політичну мудрість президента, який розуміє, що в розпал курортного сезону і жнив - нестабільність в автономії вкрай небажана. Крім того, новий прем'єр, у випадку його призначення, не зможе в короткий термін створити працездатну урядову команду.

Рада міністрів автономії у цей час продовжує спокійно працювати, - відзначив пан Куницин. Однак він заявив, що у випадку, якщо президент ухвалить рішення про призначення нового кримського прем'єра, - і Сергій Куницин, і весь нинішній урядовий кабінет сприймуть це з розумінням, як державної ваги справу, і підуть без зволікань.

Політичний суперник Сергія Куницина – голова Верховної Ради Криму комуніст Леонід Грач поки няік не коментує рішення Леоніда Кучми про створення комісії під керівництвом Юрія Єханурова. Нахадаю, що вона має вивчити політико-правову ситуацію в автономії, що виникла після того, як 20 червня кримський парламент зажадав від президента України дати згоду на відставку Сергія Куницина та очолюваного ним уряду автономії. Втім, спікер днями заявив, що всі правові моменти відставки уже врегульовано, президентові залишилося ухвалити лише політичне рішення.

Водночас місцеві спостерігачі відзначають схожість дій Леоніда Кучми та його адміністрації щодо вимог кримського парламенту у 2000 і 2001 роках. І торік, і цього разу президент створює спеціальні комісії, які довго і нудно мають “вивчати ситуацію”. Дивись – так і літо пройде, а восени розпочнеться передвиборча кампанія і кадрові зміни виглядатимуть верхом державного недбальства. Однак, деякі парламентські джерела в опозиційних уряду Криму депутатських фракціях стверджують, що президентське рішення про його згоду має от-от наспіти з Києва. Посилив цю інформацію Леонід Грач, який у четвер на місцевому телебаченні заявив, що подасть на розгляд президента на посаду глави кримського уряду кандидатуру народного депутата України від Криму Валерія Горбатова, який входить до фракції “Трудова Україна”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG