Доступність посилання

ТОП новини

Конференція ООН у справі продажу легкої зброї


Конференція ООН у справі продажу легкої зброї

Прага, 6 липня 2001 – Наступного тижня в Нью-Йорку розпочанається спеціальна конференція ООН у справі контролю над поширенням так званої малої, тобто легкої зброї, від якої щороку гине рекордна кількість людей у різних країнах світу.

Згідно з оприлюдненим у четвер звітом, підготованим для учасників конференції ООН, від ручної зброї, тобто пістолетів, автоматів та інших видів легкої зброї гине щороку принаймні пів мільйона людей. Таким чином вона стала справжньою зброєю масового знищення. Приблизно 200 тисяч людей гине у війнах і збройних конфліктах. Понад 200 тисяч стають жертвами убивств. Автори дослідження рекомендують вжити рішучіших заходів у справі контролю над продажем малої зброї і над її поширенням. Згідно зі звітом, нині в користуванні є приблизно 550 мільйонів одиниць ручної зброї, з них близько 220-ти мільйонів є на озброєнні армій різних країн, 18 мільйонів на озброєні поліції і сил безпеки цих країн і понад 300 мільонів залишаються в руках цивільних осіб. Автори звіту додають до цього, що кілька мільйонів одиниць згаданої зброї, тобто менше, ніж один процент, є в руках різноманітних повстанських груп. Причому кількість одиниць нелегальної ручної зброї точно невідома і може значно перевищувати будь-які припущення.

Зброєю торгують різні країни світу. За словами Кейта Краузе, одного з авторів звіту, ця торгівля приносить виробникам легкої зброї від 4-х до 6-ти мільярдів доларів щороку. Додатково 1 мільярд приносить нелегальний продаж. Наявність на руках такої колосальної кількості зброї сприяє поширенню конфліктів і насильств у багатьох частинах світу.

Приміром, згідно з даними Міжамериканського банку розвитку від 98-го року, насилля із застосуванням ручної зброї коштує латино-американським країнам 12-13 відсотків їхнього валового національного продукту. Тим часом у самих Сполучених Штатах лікування поранених з ручної зрбої і втрати від їхньої непрацездатності оцінюють у 100 мільярдів доларів, які далеко перевищують виручку виробників малої зброї, яка становить два мільярди доларів щороку.

Найгіршим моментом у торгівлі зброєю фахівці вважають другий, уже нелегальний етап перепродажу зброї, коли вона потрапляє у руки потенційних злочинців, терористів або заколотників.

Однак, з огляду на прибутковість виробництва легкої зброї і на її зростаючий попит досі було надзвичайно тяжко контролювати її поширення. У цьому контексті автори звіту називають найбільших виробників і продавців згаданих видів зброї на різних континентах - Росію і Китай.

Учасники конференції ООН мали б продискутувати наступного тижня не лише посилення контролю над продажем легкої зброї, а й запропонувати біднішим країнам зокрема Африки, Азії й Південної Америки програми збирання зброї, що є на руках цивільних осіб, і її знищення. Учасники конференції запропонують також міжнародну угоду у справі контролю над продажем легкої зброї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG