Доступність посилання

ТОП новини

«Амнесті інтернешанел» про смертні вироки в Китаї


«Амнесті інтернешанел» про смертні вироки в Китаї

Прага, 6 липня 2001 – Згідно з даними міжнародної правозахисної організації «Емнесті інтернешанел», протягом останніх трьох місяців у Китаї страчено стільки людей, скільки в усьому світі протягом останніх трьох років.

У рамках заходів посиленої боротьби зі злочинністю протягом трьох останніх місяців Китай виконав 1781 смертний вирок. Причому, як мовиться у звіті правозахисної групи «Емнесті інтернешанел», багато людей страчено не лише за кримінальні злочини із застосуванням насилля, а й за хабарництво, за розтрату або привласнення державних коштів, за продаж неякісних харчів або навіть за крадіжки бензину. У районах, де живе багато мусульман, що виступають проти режиму, їх страчують за звинуваченнями в сепаратизмі.

Від квітня цього року, тобто від часу оголошення особливих заходів боротьби зі злочинністю, згідно з офіційними даними, до смертної кари в Китаї було засуджено 2960 осіб. Проте правозахисна організація «Емнесті інтернешанел», яка виступає за скасування смертної кари в усіх країнах світу, має дані, що далеко не всі смертні вироки потрапляють до публічної статистики.

Нинішній звіт у справі Китаю «Амнесті інтернешанел» оприлюднила за тиждень до початку засідання Міжнародного Олімпійського Комітету, на якому буде вирішена справа проведення літніх олімпійських ігор 2008-го року - в Пекіні, у Парижі або Торонто. Правозахисні організації закликають не проводити олімпійських ігор в Китаї з огляду на часті порушення там прав людини. Пекін тим часом твердить, що олімпіада могла б посприяти розвитку людських прав. Вони також закликають не політизувати цю міжнародну спортивну імпрезу.

Правозахисників із «Емнесті інтернешанел» турбує ще і той факт, що часто смертні вироки в Китаї виконують із поспіхом, що створює можливості загибелі невинних людей. Більшість екзекуцій власті здійснюють перед величезними натовпами глядачів на стадіонах і площах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG