Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія ратифікує угоду про розширення Європейського Союзу, попри те, що референдум у Ірландській Республіці відхилив її


Великобританія ратифікує угоду про розширення Європейського Союзу, попри те, що референдум у Ірландській Республіці відхилив її

Лондон, 6 липня 2001 - Міністр закордонних справ Великобританії Джак Стро рішуче відкинув заклики опозиційної Консервативної партії відмовитися від ратифікації угоди щодо розширення Європейського Союзу, підписаної у Ніцці, використовуючи, як привід, негативні наслідки червневого референдуму з цього питання в Ірландії.

Розпочинаючи парламентські дебати щодо поправок до закону про європейські спільноти, який дозволяє Великобританії ратифікувати ніццьку угоду про розширення Європейського Союзу, пан Стро сказав, що країни-члени ЄС запропонували Ірландії допомогу у розв’язанні проблем, які виникли у її громадян із розумінням цієї угоди.

Угода не може набути чинності без її ратифікації усіма країнами-членами ЄС включно з Ірландією, що проголосувала проти ратифікації на референдумі у червні. Але поки розв’язуватиметься проблема Ірландії, інші члени форсуватимуть процес ратифікації і переговорів щодо розширення Європейського Союзу, - заявив британський міністр закордонних справ. Водночас, пан Стро заперечив президентові Європейської Комісії Романо Проді, який сказав, що начебто ірландська ратифікація не є легально обов’язковою і, що розширення і далі може йти без згоди цієї країни. Міністр Великобританії зазначив, що результати ірландського референдуму гідні жалю, але, не зважаючи на це, думку ірландців слід поважати. «Це виразний урок для всіх урядів країн-членів ЄС, що вони не можуть сприймати підтримку розширення Євросоюзу своїми громадянами, як щось саме собою зрозуміле. Існує багато речей, які легше здійснювати на європейському, ніж на національному рівні, - сказав Джак Стро. - Але доти, доки європейські інституції не стануть так само відповідальними і підзвітними нашим громадянам, як і національні уряди, нам буде тяжко переконати у цьому громадську думку.»

Пан Стро сказав, що на його думку, в ЄС відчувається дефіцит демократії, але ця проблема вирішуватиметься на міжурядовій конференції 2004 року, яка надасть шанс для спрощення угод і визначить більш виразну роль національних парламентів. Пан Стро зазначив, що референдум на кшталт ірландського, у Британії був би абсурдом, позаяк це б порушило усталену традицію, за якою лише парламент ухвалює рішення щодо поправок до угод, а також тому, що у Британії не було референдуму щодо засадничої маастерської угоди Євросоюзу 1991 року.

Тим часом, колега пана Стро у Лейбористській партії, депутат Д.Девіс застеріг від можливості перетворення ЄС на повноцінну державу. Він сказав, що Британія повинна боротися проти поступового зменшення її права вето у Європейському Союзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG