Доступність посилання

ТОП новини

Корупція у вузах


Корупція у вузах

Київ, 9 липня 2001 - Чим ближче пора вступних іспитів, тим більше непокоять абітурієнтів і їхніх батьків два питання – до якого вузу вступати і, найголовніше, як туди вступати. Задеклароване в Конституції України право на безкоштовну освіту нерозривно пов’язане з проблемою корупції у вищих навчальних закладах.

За результатами анонімного бліц-опитування, проведеного кореспондентом радіо “Свобода” серед студентів столичних вузів, корупція і хабарництво є доволі поширеними явищами під час вступних іспитів і екзаменаційної сесії. Одразу варто зауважити, що стандартні набори у пакетах – коньяк для викладача і шампанське з цукерками для викладачки - сучасні студенти хабарем не вважають. Це радше прояв гарного тону, який, щоправда, інколи не гарантує одержання високої оцінки. Як зазначали студенти, під поняттям “хабарництво” слід мати на увазі виключно гроші – великі і не дуже, за які абітурієнт, образно кажучи, може купити студентський квиток, а студент, у свою чергу, залік чи іспит.

За традицією, найбільш корумпованими вузами вважаються гуманітарні і особливо медичні. Щоб стати студентом Київського медичного університету, як переповідали колишні студенти, абітурієнт мусить покласти у конвертик члену приймальної комісії близько п”яти тисяч доларів. Інтернатура у столичному медуніверситеті платна. Але щоб забезпечити собі “тепле місце” після її закінчення майбутній медик мусить сплатити три тисячі зелених. До технічних інститутів вступити легше, проте вчитися тут важче. У цих вузах хабарництво практикується, як правило, під час екзаменаційної сесії.

Для прикладу – одна анонімна цитата зі столичного щотижневика “Студенческий городок”, який видається за участю студентів з Національного технічного університету : “Скласти іспит коштує від п’ятдесяти до ста баксів, а залік з фіз-ри можна взагалі за пляшку одержати”. Традиційно давання хабаря під час сесії здійснюється або через посередництво знайомих або напряму, як то гроші у заліковках. Причому, до першого способу вдаються студенти молодших курсів, а другий поширений здебільшого серед п’ятикурсників.

На думку столичних студентів, запроваджений кілька років тому майже у всіх державних вузах комерційний набір допоміг хоч трохи скоротити обсяги корупції. Справді, за ті ж самі гроші у конвертику, що потрапляли у кишеню нечесному викладачеві, тепер можна оформити цілком законний контракт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG