Доступність посилання

ТОП новини

Чечня – розслідування правопорушень


Чечня – розслідування правопорушень

Прага, 10 липня 2001 – У вівторок у Чечні розпочато розслідування правопорушень з боку російських солдатів під час спеціальних операцій, тобто так званих «зачисток» у двох селах Сєрноводськ та Ассіновська неподалік від кордону з Інгушетією.

Цивільному населенню Чечні добре відомі так звані «зачистки» з боку російських підрозділів, тобто облави на села і перевірка всіх місцевих жителів у пошуках бойовиків. Ці операції завжди були пов’язані зі знущаннями над цивільним населенням, часто з побиттям і здирством. Проте нинішні зачистки у двох згаданих селах, за словами місцевих адміністраторів, перевершили всі дотеперішні масштаби. У понеділок у Грозному перед журналістами виступив призначений Москвою глава адміністрації Чечні Ахмад Кадиров, який, на думку західних журналістів, несподівано й неочікувано виступив з відвертим протестом проти безчинств російських військ. За його словами, російські підрозділи допустилися кримінальних злочинів проти цивільного населелння, побивши окремих жителів згаданих сіл і пограбувавши людей. Солдати вимагали викуп від людей, кидали гранати у шкільні кімнати. Окремі жителі сіл після «зачисток» безслідно щезли. Багато з них втекли до сусідньої Інгушетії. Російська правозахисна група Меморіал додає до цього, що багатьох чоловіків тортуровано електричним шоком або на них напускали собак. Кадиров звинуватив солдатів у викраденні грошей з місцевих лікарень і шкіл. Так зі школи села Ассіновська вкрадено 60 тисяч рублів, призначених для місячних зарплат учителям. Голова сільської ради Сєрноводська повідомив про 200 скарг до прокуратури Чечні на дії російських солдатів. На знак протесту проти «зачисток» голови сільрад обох сіл відмовилися від своїх посад. Інспектор південного федерального округу Чечні Вагалов підтвердив факти знущань над людьми. Причому, як підкреслює Кадиров, у перебігу спеціальних операцій у цих селах не виявлено жодного бойовика, слідів вибухівки або будь-якої зброї. Тим часом російські офіційні особи намагаються применшити масштаби безчинств військових підрозділів у Чечні. Московський кореспондент газети «Вашінгтон пост» наводить слова міністра внутрішніх справ Росії Ґризлова про те, що спеціальні операції справді жорсткі абе необхідні. Тим часом його заступник Чекалін в інтерв’ю російському телебаченню ОРТ заявив у понеділок, що, мовляв, поки що нема підстав говорити про будь-які над-звичайні заходи або жорстокості федеральних сил.

Тим часом глава чеченської адміністрації Кадиров і керівник промосковського уряду Чечні Ільясов називають останні облави і так звані «зачистки» кримінальними злочинами російських військ, вимагають детального розслідування і покарання організаторів «зачисток» у згаданих двох селах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG