Доступність посилання

ТОП новини

Загострюються дискусії щодо можливості приєднання низки населених пунктів до столиці


Загострюються дискусії щодо можливості приєднання низки населених пунктів до столиці

Бровари, 10 липня 2001 – У прилеглих до Києва містах загострюються дискусії щодо можливості приєднання низки населених пунктів до столиці.

Їх ініціюють, здебільшого, різні об’єднання громадян: ініціати- вні групи чи громадські комітети. В основі цих рухів лежать, переважно, прагматичні інтереси громадян, котрі живуть у містах і селищах довкола Києва.

Їхні бажання знаходять відгук у Київській міській Раді, де вва- жають, що рано чи пізно, а межі Києва доведеться розширювати, мовляв, таким шляхом розвивалися майже всі столиці світу. Натомість у районних центрах вважають, що до Києва відійдуть різні підприємства - головні платники податків до місцевих бюджетів, перетворивши райони в таку собі глуху сіль- ську провінцію, до того ж, і межі самих районів буде безжально перекроєно. Все це лякає, зрозуміло, як міське, так і районне керівництво.

Подібні дискусії набули гостроти і в Броварах, котрих від околиць Києва відділяють 15 хвилин їзди “маршруткою”.

Про приєднання Броварів до Києва розмови точаться років 20, а то й більше. Був задум навіть прокласти туди зі столиці тролей- бусний маршрут,оскільки у Києві працює і навчається чимало броварчан.

Нової гостроти проблема набула в останні роки, коли промис- лові “кити” Броварів опинилися на економічній мілині, а грома- дяни почали піддавати міську владу нищівній критиці за безробіття, що все зростає, занедбаність міста і безгосподарність. Був утворений громадський комітет, зібрані необхідні документи на проведення дорадчого референдуму про доцільність приєднання Броварів до Києва. Раніше поширені анкети серед жителів міста підтвердили, що прихильників цієї ідеї в місті багато. На думку членів громадського комітету, міська рада Броварів всіляко ігнорує думку громадськості, під різними приводами відмовляє у реєстрації ініціативної групи, відмовляє у наданні приміщення міського культурного центру “Прометей” для проведення зборів громадян, міський суд підтримує свою Раду, і справу передано до обласного суду.

Якщо раніше громадський комітет вів нелегкі перемовини з міською радою, то сьогодні на бік міськради стали громадські організації “Демократична Київщина” та “Вільна Броварщина”, щоправда, в місті про них мало хто знає, а в громадському комітеті вважають,що вони інспіровані владою.

На думку члена громадського комітету Броварів Павла Ротара, за бажаннями броварчан приєднатися до столиці стоять реальні речі: “За моїми даними, 15 тисяч броварчан зв’язані з Києвом. Це люди, які залишають свої податки в Києві. Звичайно, багато з цих людей могли б працювати у Броварах, але столиця є столиця. Якщо ми були б частиною Києва ці податки поверталися б до Броварів”.

На думку громадських організацій, котрі підтримують міську Раду, після можливого приєднання до столиці в Броварах значно зросте оплата за користування водою і природним газом, оскільки ці магістралі пролягають землями району і зараз є можливість впливати на вартість цих послуг. На сьогодні жителі міста заборгували за комунальні послуги –газ, тепло і воду- 13 мільйонів гривень.

Аналізуючи діяльність комунального господарства Броварів, Павло Ротар зазначив:

“У Броварах не працює третина ліфтового господарства. Особливо це велика проблема для старих людей. Але мер їде до Франції, кошти на це є”.

Отже, під час наступних парламентських виборів весною 2002 року громадський комітет розраховує провести дорадче опитування жи- телів міста, чи хотіли б вони приєднання до Києва і розраховує на конструктивну позицію міської ради.

Павло Ротар продовжує:

“Ми хочемо вирішити це питання: чому не дають громадянам міста збиратися і вирішувати свої проблеми.”

Про великий переділ приміської зони Києва ми ще будемо говорити у наших програмах. Дискусії обіцяють бути гарячими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG