Доступність посилання

ТОП новини

Кілька днів тривають заворушення у північному англійському місті Брадфорд – прем’єр звинуватив хуліганів у неадекватній реакції на провокацію жменьки расистів


Кілька днів тривають заворушення у північному англійському місті Брадфорд – прем’єр звинуватив хуліганів у неадекватній реакції на провокацію жменьки расистів

Лондон, 10 липня 2001 - За насильницькі заворушення, що тривають у Брадфорді від минулих вихідних, відповідають хулігани,- вважає британський прем’єр-міністр Тоні Блер. Нині місто намагається дати собі раду з наслідками розгрому десятків крамниць, «пабів» і ресторанів. Тривають поліційні розслідування і арешти.

Заворушення почалися у суботу, коли пакистанська громада Брадфорда провадила в центрі міста антифашистський мітинг. У певний момент кілька пакистанців зазнало образ на расовому ґрунті від жменьки білих, що пили пиво неподалік у «пабі». У відповідь сотні молодих азійців почали громити заклади, що належать білим. Двоє людей зазнало кілька ножових ран від пакистанців. Тим часом, серед інших пакистанців поширилася чутка, що це їхніх товаришів було поранено. Згодом почалися криваві вуличні сутички з поліцією, які відтак точилися щоночі – як у азійських, так і в «білих» районах.

На вівторок заарештовано близько 70 осіб – пакистанців та білих. Число поранених поліцменів становить десь 170. 21 особа, включно з 14-річним підлітком, у понеділок постала перед судом. Проти них висунуто звинувачення у пограбуваннях, насильницькому порушенні громадського ладу, зловживанні зброєю і насильстві на расовому ґрунті. У спеціальній заяві з приводу брадфордських заворушень, що її оприлюднив прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, мовиться: «Можливо, спочатку був елемент провокації з боку крайніх правих у певний момент у суботу, але перші докази свідчать, що це звичайне хуліганство і зумисна атака з боку місцевих мешканців на поліцію, а впродовж цього – руйнування своєї власної громади».

Брадфорд, в якому етнічні меншини становлять 18 відсотків населення, добре знайомий з поділом і стихійною сеґреґацією на расовому, етнічному і релігійному ґрунті. Білим власникам крамниць, сім’ям індусів і великій громаді українських еміґрантів не треба чекати на урядове розслідування, щоб дізнатися, що вони живуть у етнічно розділеному місті. Їм на власному досвіді відомо, що їхня присутність у центрі міста, який патрулюють групи пакистанських молодиків, є небажаною. Молоді мусульмани вже неодноразово підкріпляли погрози і залякування насильством. З’явився новий тип азійського підлітка, для якого бунт є виразом його сили. Зокрема, у суботніх сутичках пакистанці жбурляли камінням у поліцію і заклади, що належать білим, але обережно обминали крамниці і ресторани азійських мусульман.

Історично Брадфорд завдячує багатокультурністю своєму минулому як колишня текстильна столиця світу. У 50-х роках сюди у пошуках праці прибули тисячі азійських і афро-карибських еміґрантів. По війні з’явилися також великі українська і польська громади. Останнім часом сформувалися і громади втікачів від балканських конфліктів. У четвер буде оприлюднено спеціальний звіт щодо расових відносин у місті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG