Доступність посилання

ТОП новини

У Москві заарештовано опозиційного таджицького журналіста


У Москві заарештовано опозиційного таджицького журналіста

Москва, 9 липня 2001 ― У російській столиці заарештовано головного редактора таджицької опозиційної газети «Чароги руз» Додаджона Отавулоєва. Д.Отавулоєв відомий своєю гострою критикою нинішнього президента Таджикистану Емомалі Рахмонова перебував у Москві транзитом. Його було затримано просто у залі вильоту міжнародного московського аеропорту Шеремєт’єво-1, коли Д. Отавулоєв збирався відлітати до Німеччини.

Як пояснили журналісту, Таджикистан оголосив його у розшук за образу особистості президента Таджикистану Емомалі Рахмонова. Як зазначають спостерігачі у російській столиці, арешт таджицького журналіста, фактично, перший випадок, коли у Москві заарештовують людину, яку у іншій колишній радянській республіці переслідують саме за політичними мотивами і не приховують цього.

Раніше в Росії вже затримували дисидентів з країн Центральної Азії. Однак, тоді їх звинувачували у кримінальних злочинах і все ж таки, після серйозного тиску з боку світової громадськості російські спеціальні служби були змушені звільнювати затриманих, які потім отримували політичний притулок у різних країнах Європи і у Сполучених Штатах. Тепер відбулося безпрецедентне – Москва заарештувала людину, яку офіційний Душанбе переслідує саме за критику нинішнього президента Таджикистану Емомалі Рахмонова.

Додаджон Отавулоєв мав можливість дати інтерв’ю московській газеті «Комерсант дейлі», у якому зазначив, що його доля буде вирішуватися не таджицьким, а російським керівництвом. На думку журналіста, керівництво Таджикистану буде побоюватися тиснути на Москву із вимогою видати його Душанбе, адже є очевидним, що в цій ситуації вже офіційному Таджикистану прийдеться зустрітися із серйозним тиском громадської думки. «Я певний, що все буде вирішуватися тільки, коли буде поінформовано президента Росії Володимира Путіна», - зазначив таджицький журналіст.

У будь-якому разі, можна сказати, що Росія, де до власних засобів масової інформації ставляться за критеріями, як вони висвітлюють офіційну лінію нинішнього російського керівництва, потроху починає привласнювати собі функції жандарма пострадянського простору. І з часом, може виявитися, що дисиденти із колишніх радянських республік, режими яких, як правило, не є вже такими демократичними будуть облітати Москву стороною, щоб не потрапити під час транзитного переходу з літака на літак до російської в’язниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG