Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина – вузол енергетичних потоків 21 століття


Туреччина – вузол енергетичних потоків 21 століття

Прага, 10 липня 2001 – Після президентських виборів у Ірані, де знову переміг діючий президент Мохамад Хатамі, Туреччина заявила про переспективність економічної співпраці з Тегераном. Зокрема, йдеться про широкомасштабне постачання іранського газу до Туреччини. Як це відіб’ється на турецько-російському проекті «Голубий потік» та на інших енергетичних планах турецької сторони-запитують сьогодні експерти?

Нагадаємо, що згідно з підписаним в 1996 році договором, Іран зобов’язався продавати Туреччині понад два мільярди кубічних метрів газу щорічно з майбутнім доведенням іранського газового імпорту до свого західного сусіда в об’ємах 10 мільярдів кубиків. Але неодноразові перекладання термінів старту газовго потоку з Ірану до Туреччини свідчать про певні проблеми.

Раніше йшлося про січень 2000 року, потім називалася дата початку іранського постачання газу Анкарі позначена жовтнем цього року. Нещодавно Тегеран називав з упевненістю дату газового старту до Туреччини кінцем липня цього року. Але останні повідомлення з турецької столиці свідчать про певну неготовність уряду цієї країни виконувати свої газової зобов’язання щодо Ірану. Наш кореспондент в Америці вважає, що тут вся справа впирається у фінансові труднощі Анкари, яка прагне подолати тяжкі наслідки нещодавньої економічної кризи режимом економії. Не допомогають прискоренню реалізації цих планів і погрози фінансових санкцій з боку Ірану, які могли досягти вже сотень мільйонів доларів.

Генеральний директор державної турбопроводної компанії Туреччини Гекхан Ярдим назвав останнім терміном ірансько-турецького газовго старту вересень або жовтень наступного року але це не влаштовує іранську сторону, котра вже зачекалася реалізації цього проекту.

Тим часом тривають роботи з реалізації іншого газового проекту Анкари, котрий пов’язаний з Росією та іменується Голубий потік. Експерти повідомляють, що навколо цього контроверсійного плану й до сьогодні чимало проблем. Російський Газпром реалізує згаданий трубопровід через Чорне море до турецького порту Самсун спільно з італійською ЕНІ але до сьогодні ще не вирішена низка питань пов’язаних з екологією Голубого потоку. На середу заплановане ще одне засідання комісії з його реалізації у російському Краснодарі. А у четвер мала б відбутися офіційна цермонія у турецькому порту Самсун. Італійці зобов’язалася зварити останні підводні шви на трубах Голубого потоку у наступному році. Виглядає так, що з реалізацією цього проекту виникнуть певні труднощі у термінах. Хоча міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Зекі Чекан заявив цими днями, що для його країни дуже важливі три проекти – Голубий потік, Баку-Тбілісі-Джейхан і експорт іранського газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG