Доступність посилання

ТОП новини

Лiдери Сербiї й Чорногорiї щодня схрещують списи навколо Югославiї. Однi її нiбито бажають зберегти, iншi подiлити, а обидвi сторони звинувачують одна одну в поганiй намiрi


Лiдери Сербiї й Чорногорiї щодня схрещують списи навколо Югославiї. Однi її нiбито бажають зберегти, iншi подiлити, а обидвi сторони звинувачують одна одну в поганiй намiрi

Бєлград, 11 липня 2001 – Де ще є Югославiя та кому вона потрiбна? Югославiя знаходиться у Сербiї, має свої збройнi сили й дипломатiю але, на думку бiльшостi своїх громадян, немає перспективи. Такi запитання й вiдповiдi щодня можна почути i у Сербiї i в Чорногорiї. Чому ж люди не вiрятть в майбутнiсть країни, в якiй живуть? Насамперед через те, що керiвники двох республiк та союзнi функцiонери продовжують нескiнченнi дебати, нерiдко на рiвнi базарних чвар.

Вiзьмiм лише останнi днi. У вiвторок заступник союзного прем’єр-мiнiстра Миролюб Лабус звернувся до глави держави й прем’єр-мiнiстрiв Сербiї i Югославiї саркастичним листом в якому наводить, що вiн вiсiм мiсяцiв наполегливо працював замiсть глави уряду й наразi їде у вiдпустку. Вiн зазначає, що держбюджет союзної держави фiнансується лише коштом Сербiї й робить висновок, що горстка просербських сил з Чорногорiї немає права шантажувати Бєлград. Лабус, який очолював югославську делегацiю в складних переговорах про повернення країни в мiжнароднi фiнансовi iнституцiї, накiнець пише: “Прошу повiдомити мене, коли завершиться фарс iз формуванням союзного уряду”. Президент Югославiї Воїслав Коштунiца у iнтерв’ю впливовiй газетi “Полiтика” заявив, що необхiдно провести достроковi вибори як на союзному рiвнi, так i у Сербiї. Глава держави не пояснив, чому потрiбнi вибори й у Сербiї, де у лютому цього року сформовано уряд, який має стабiльну бiльшiсть у парламентi. Коштунiца виступив за збереження союзної держави з одночасним обмеженням повноважень центральної влади.

Президент Чорногорiї Мiло Дюканович провiв конференцiю для преси, на якiй попередив, що кризу не можна врегулювати ухваленням нової конституцiї, яку у Бєлградi пiдготовують без участi представникiв чорногорської влади. Вiн iронiчно додав, що йому однаково хто очолюватиме сербську делегацiю у переговорах з Чорногорiєю. На думку чорногорського лiдера, суто сербська справа чи в їхнє iм’я виступатиме Коштунiца чи його опонент Джiнджич. Дюканович накiнець сказав: ”Якщо Джiнджич мiг видати Мiлошевича до Гааги без згоди Коштунiци, сподiюся, що вiн може без нього вести й переговори з Чорногорiєю”.

I так далi. А що громадяни? Дехто смiється, iншi нервуються. Людей найбiльше обурюють заяви, що федерацiя ще не вмерла. Яка ж це федерацiя, питаються люди у Сербiї, коли югославське море для нас стало закордонним? Нагaдаємо, що офiцiйна валюта у Чорногорiї вже пiвтора року – нiмецька марка. У вiдпустку на Адрiатичне море, яке ще вважають своїм, серби не можуть їхати iз своїми, тобто югославськими динарами. Коли б їхав до Чорногорiї, навiть глава держави був би змушений наповнити гаманець марками. Мабуть через це вiн, так само як i його попередник Мiлошевич, керує Югославiєю з Белграда. Точнiше, керує Сербiєю, яка ще називає себе Югославiєю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG