Доступність посилання

ТОП новини

Балкани. Єдвабне


Балкани. Єдвабне

Прага, 11 липня 2001 – Західні оглядачі продовжують коментувати ситуацію на Балканах, зокрема справу передання міжнародному трибуналові в Гаазі воєнних злочинців із країн колишньої Югославії. Серед інших коментарів варто навести відгуки на відкриття пам’ятника жертвам масового убивства євреїв у польському містечку Єдвабне за часів нацистської окупації.

Коментуючи створення міжнародних трибулаів у справі воєнних злочинів і геноциду в Руанді і колишній Югославії, оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Райнгард Мюллер підкреслює, що за нинішніх умов становлення міжнародної правової системи щораз тяжче стає безкарне порушення принципів національної суверенності, масові убивства та етнічні чистки. На думку автора, у численних повідомленнях про екстрадицію Мілошевича відсутній важливий елемент: цей випадок не перший. Міжнародний трибунал, створений у справі геноциду в Руанді, вже засудив тамтешнього прем’єр-міністра Камбанду на досмертне ув’язнення. Мірою зміцнення міжнародної юрисдикції у справі боротьби з кримінальними злочинами, зазначає на закінчення коментатор, щораз ближче стає новий світовий порядок.

Тим часом коментаор американської газети «Крісчен саєнс монітор» Річард Готтелет порушує ситуацію в одній з колишніх югославських республік Словенії, яку він називає «успішним прикладом», яка не зазнала таких зруйнувань, як її сусіди. Проголосивши незалежність від Бєлграда 91-го року, ця невеличка республіка, яка географічно, політично й економічно є частиною Європи, будувала свої демократичні структури від нуля і нині є в першій хвилі кандидатів до Європейського союзу, а також союзу НАТО. Автор підкреслює, що, незважаючи на етнічну різноманітність, Словенія не страждає від націоналістичної піроманії та етнічних конфліктів і може служити прикладом для інших республік колишньої Югославії.

Західна й зокрема європейська преса відгукнулася на офіційне визнання польським урядом злочинів, скоєних проти євреїв за часів німецької окупації, зокрема акту спалення живцем кількох сотень євреїв у стодолі містечка Єдвабне. Цей злочин вчинили місцеві поляки. Коментатор німецької газети «Ді Вельт» Ґергард Ґнаук підкреслює з цього приводу, що останній випадок виявив причетність поляків до масових убивств євреїв за часів окупації, які досі приписували виключно німцям. Автор схвалює виступ президента Польщі Кваснєвського із проханням вибачити згаданий злочин. На думку Ґнаука, офіційне визнання злочину стане частиною польської історії і допоможе цій країні розквитатися з минулим і по новому усвідомити себе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG